LIČNOST DANA

Huso Sarvan: Borac za spas "Zenicatransa"

Sindikalista nastoji spasiti preduzeće od kolapsa

Sarvan: Radi kao vozač više od 30 godina. Avaz

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

4.1.2020

Huso Sarvan, predsjednik Sindikata radnika “Zenicatransa”, ovih dana vodi najveću bitku otkako je zaposlen u ovom zeničkom preduzeću. Zajedno s radnicima nastoji spasiti preduzeće, koje se nalazi pred kolapsom i preživljava najteže dane od osnivanja.

Iako neumorno nude prosta i izvodljiva rješenja, riskiraju sve što imaju kako bi održali “Zenicatrans” u životu, agonija se nastavlja.

Uprkos činjenici da od 31. decembra vodi borbu s vjetrenjačama, otkako su odlučili blokirati Autobusku stanicu i tako onemogućili prijem putnika, ni nakon propale vanredne sjednice Gradskog vijeća Zenica, na kojoj je trebalo naći rješenje za preduzeće i radnike, on ne gubi snagu i nastavlja borbu. Još radikalniju.

Politika, dvostruki aršini, sve izvjesniji epilog prodaje preduzeća i ostavljanje radnika na ulici nisu ga pokolebali da odustane. Ovaj istinski borac za spas preduzeća ne gubi vjeru u bolje sutra za radnike, „Zenicatrans“ i grad. Najavljuje borbu do kraja, do posljednjeg atoma snage, zbog čega je naišao na salve pohvala javnosti.

Huso Sarvan rođen je u Zenici, a u „Zenicatransu“ je zaposlen više od 30 godina kao vozač autobusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.