LIČNOST DANA

Dragan Romčević: Kozara sve privlačnija turistima

Agilni direktor NP “Kozara” na čuvenoj planini napravio je turistički bum

Romčević: Mnogo planova. Avaz

Piše: G. K. / Avaz.ba

8.1.2020

Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka “Kozara”, odavno je prepoznao sve potencijale čuvene Kozare i s timom stručnjaka svakodnevno radi na uvođenju novih sadržaja za goste i turiste. 

Centralni dio Kozare proglašen je Nacionalalnim parkom 1967. godine, ali i pod Romčevićevim vodstvom postaje sve atraktivniji. Tako je 2018. zabilježen rekordan broj posjetilaca, njih 130.000, a u prošloj godini koja hiljada manje.

Romčević kaže da Kozara i plato Mrakovica, gdje se nalazi i spomenik autora Dušana Džamonje, ima uređena izvorišta, pješačke staze, Memorijalni centar posvećen borcima Drugog svjetskog rata, Avantura park.

Građani ljeti, kad su visoke temperature, traže spas u dubokoj hladovini i prirodi. Nacionalni park “Kozara” ima bezbroj vidikovaca, a tokom godine se organiziraju brojne kulturne manifestacije. U najavi je realizacija velikog projekta, na lokalitetu Pašini konaci predviđena je nova turistička ponuda - glamping, gradnja 19 drvenih kućica te pet drvenih platformi sa šatorima i terasama. Osim smještajnih, planirana je gradnja i sportskih terena.

Tokom zime, na Kozari se okupljaju skijaši, sankaši, ljubitelji snijega.

Prošle godine je otvorena i nova pješačka staza, dugačka 4,2 kilometra, koja dijelom ima i stjenovitu dionicu, po čemu je jedinstvena u BiH. No, za agilnog Romčevića tu nije kraj. Planova je još mnogo i obećava prava iznenađenja s Kozare.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.