LIČNOST DANA

Zoran Maksimović: Ljepša strana Višegrada

Za Božić realizirao akciju sakupljanja pomoći siromašnima, a dio podijelio i povratnicima Bošnjacima

Maksimović: Uvijek pri ruci svojim sugrađanima. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

9.1.2020

Iz grada koji je, nažalost, poznat po postrojavanjima i paradama ljudi koji žive u prošlosti, skupovima i spomenicima koji šire nesigurnost i mržnju, ovih dana stigla je i vijest koja govori o onoj ljepšoj strani Višegrada.  

Zoran Maksimović, Sarajlija s višegradskom adresom, realizirao je skromnu humanitarnu akciju kako bi siromašnima i zaboravljenima učinio Božić bar malo drugačijim od ostalih, sumornih i teških dana, ali je od dvadesetak paketa s osnovnim namirnicama izdvojio nekoliko i za povratnike bošnjačke nacionalnosti.

Ovaj mali znak pažnje dragocjen je u vremenu kad se čini da je ljudskost ustuknula pred mržnjom i nacionalizmom.

- Budući da je Božić praznik darivanja, palo mi je na um da bi bilo lijepo posjetiti i ljude druge nacije – jednostavno je objasnio Maksimović ispred kuće porodice Nijada i Evgenije Kadrić u selu Kaoštice, u kojoj se obilježavaju i Božić, i Vaskrs, i Bajram.

Već 15 godina uvijek je pri ruci svojim sugrađanima i pokretao je brojne akcije pomoći bolesnima i siromašnima. Nevolje mu nikad nisu daleko pa je od samoubistva odvraćao one koji su željeli skočiti s višegradske ćuprije, gasio zapaljene stanove, pomagao povrijeđenima u saobraćajnim nesrećama…

Zoran Maksimović rođen je 23. septembra 1977. godine u Sarajevu. S ocem Draganom, živi u Višegradu i zaposlen je u Agenciji za zaštitu lica i imovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.