LIČNOST DANA

Ahmet Sejdić: Još jedna pobjeda heroja

Presudom Suda BiH oslobođen svih optužbi za ratne zločine

Sejdić: Strpljivo dokazivao svoju nevinost. Avaz

Piše: Al. B. / Avaz.ba

2.2.2020

Na isti način na koji je dobio bezbroj ratnih bitaka, komandant Ahmet Sejdić dobio je i ovu u miru koja bi, nadati se, trebala biti i posljednja u životu hrabrog Višegrađanina. Dostojanstveno je izdržao pokušaje da se baci mrlja na tešku, ali časnu epizodu iz njegovog života.  

Rat i napadi na stanovništvo Višegrada naveli su ga da postane vojnik, a stao je na čelo 1. višegradske brigade ARBiH, jedine iz sastava Istočnobosanske operativne grupe koja je svojim herojstvom stekla epitet slavne.




Sejdić: Strpljivo dokazivao svoju nevinost. Avaz

Strpljivo je od maja 2016. godine dokazivao svoju nevinost, a presuda Suda BiH otprije nekoliko dana, kojom se oslobađa svih optužbi za ratne zločine, čini se da je više obradovala njegove saborce i stanovnike Goražda, ratne enklave koju je branio, nego Sejdića samog.

Pukovnik Ahmet Sejdić rođen je 2. januara 1960. u selu Drokan kod Višegrada. Osnovnu i srednju školu završio je u Višegradu, a Šumarski fakultet u Sarajevu. U Bileći je 1985. godine završio Školu rezervnih oficira.

Tokom rata obavljao je i dužnosti načelnika Štaba Istočnobosanske operativne grupe (IBOG) i komandanta 808. oslobodilačke brigade. Oženjen je i otac dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.