LIČNOST DANA

Izet Bučo: Ostvario holivudski san

Od ranjenika do dobitnika Oskara za vizuelne efekte u filmu „1917“.

Bučo: Region pisao o nevjerovatnom uspjehu. Avaz

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

12.2.2020

Bosna i Hercegovina dobila je još jedan zlatni kipić o kojem sanja svaki filmadžija na svijetu. Goraždanin Izet Bučo je u najglamuroznijoj noći Holivuda s nedjelje na ponedjeljak dobio Oskara za vizuelne efekte u filmu „1917“.

No, ruku na srce, Oskara bi dobio i svaki scenarista koji bi napisao priču o Bučinom životu i prenio je na filmsko platno.

Tokom agresije na našu zemlju Bučo je teško ranjen granatom u rodnom Goraždu. Niko nije vjerovao da će preživjeti. Helikopterom pa transporterom UN-a prebačen je u Veliku Britaniju. Najprije liječenje, pa onda borba za život, pa onda opet borba za život.

Izet Bučo: Veliki uspjeh. Avaz

No, nije zaboravio ni svoj grad, ni svoju zemlju. U Goraždu su mu ostali majka, sestra, rodbina. O njima brine i redovno ih viđa. Svakoga ljeta dolazi na odmor sa suprugom Elvirom, koja mu je prva ljubav.

Bučo je te holivudske noći na noge digao ne samo strogi žiri već i Goražde, u kojem su svi slavili, BiH i region, koji je pisao o nevjerovatnom uspjehu našeg filmaša.

Bučo je rođen 1970. Danas živi u Londonu. Radio je na filmovima kao što je “Harry Potter”, “Robin Hood”, “Pirati s Kariba”, “James Bond “, “X-Men”, “Maleficent”, “Mission Impossible” te “Lion King”. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.