LIČNOST DANA

Đorđo Vidaković: Posvetio život mladima

Cijeli radni vijek proveo u školi gdje se i sam obrazovao

Vidaković: Izveo brojne generacije. Arhiv

Piše: Z. Kuljić / Avaz.ba

15.2.2020

Zvorničanin Đorđo Vidaković cijeli svoj život posvetio je školi i obrazovanju učenika.

Ono što je specifično za ovog penzionisanog profesora ekonomske grupe predmeta je činjenica da je radni vijek proveo u ustanovi u kojoj je i sam završio srednju ekonomsku školu.

Kao profesor počeo je raditi davne 1970. godine u Ekonomskoj školi „Filip Kljajić“, a u penziju je otišao u novembru 2011. godine iz SŠC-a „Petar Kočić“, kako se sada zove. Tako je za više od 40 godina izveo brojne generacije.

Vidaković: Izveo brojne generacije. Arhiv

Pamti Vidaković brojne učenike, njihove pojedinačne uspjehe i rado se sjeća sretnih trenutaka provedenih s đacima. Tu su i brojne ekskurzije, maturske večeri, druženja. Njegovi učenici širom svijeta danas su ugledni ekonomisti, mnogi i sami drugima prenose znanje.

Vidaković je oduvijek volio svoj posao, posvetio je život školi, a posebno ističe kako se nekada cijenilo zvanje profesora, kakav su status imali oni koji obrazuju budućnost zemlje. Vjeruje da bi se baš taj model iz prošlosti trebao i mogao primijeniti i danas. Obrazovanju se mora dati prioritet, a učiteljima, nastavnicima i profesorima više plaće i vratiti im ugled.

Đorđo Vidaković je rođen 18. novembra 1946. godine u Jardanu kod Zvornika, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a nakon ekonomskog fakulteta predavao je u Zvorniku, gdje i sada živi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.