LIČNOST DANA

Advan Begović: Karijera kao iz holivudskih filmova

Angažiran na projektima u Saudijskoj Arabiji

Begović: Posebne emocije vežu ga uz Banju Luku. Avaz

Piše: Ml. D.

18.2.2020

Banjalučanin Advan Begović, rođen 1987. godine, kao i mnogi Bosanci i Hercegovci, izbijanjem rata s roditeljima se uputio u Njemačku. I tu je i ostao. I napravio karijeru kao iz filmova. Završio dva fakulteta - mašinski i ekonomski, potom magistrirao, doktorirao.  

Radio je kao konsultant, a, kako sam kaže, spletom okolnosti generalni direktor „Siemesa“ studirao je i doktorirao na istom fakultetu. I došao je kod njega i tražio da prijeđe u „Siemens“. Tako je Begović postao njegov savjetnik. Osim pameti i znanja, ponekad nam je potrebno i zrnce sreće.

Begović: Posebne emocije vežu ga uz Banju Luku. Arhiv

Sada je angažiran na projektima u Saudijskoj Arabiji, gdje „Siemens“ pravi do sada neviđene metroe bez vozača, a kvarove popravljaju iz biroa, bez ljudi! Ovaj metro bit će i u Kataru tokom Svjetskog prvenstva u nogometu. Begović je, po funkciji, šef Odjela za strategiju u „Siemens Mobilityju“.

Uz Banju Luku, kaže, vežu ga posebne emocije, tu je naučio hodati, trčati, kupati se u Vrbasu... Dolazio je u Sarajevo, držao predavanja studentima, najavljuje veliku konferenciju „Proizvodnja inovacija i tehnologija (PIT) dijaspore“... Nedavno je ugostio delegaciju Kantona Sarajevo i bilo je riječi o nekim modernim tramvajima.

I ima još dosta toga, ali on nije od onih koji to odmah razglase na sva zvona. A želju i volju ima. Kapa dolje, Advane!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.