LIČNOST DANA

Kristijan Švarc-Šiling: Dokazani prijatelj BiH

Iskusni diplomata novo Dodikovo urnisanje po Ustavu i zakonu naše zemlje nazvao državnim udarom

Švarc-Šiling: Uvijek uz bh. građane. Agencije

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

20.2.2020

Njemački političar, nekadašnji ministar u vladi Helmuta Kola (Kohl) i bivši visoki predstavnik u našoj zemlji Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. 

Intelektualac i humanista privrženost BiH potvrdio je još 1993. godine, u vrijeme agresije na našu zemlju, kada se povukao iz Saveznog ministarstva za poštu i komunikaciju. Kako je kasnije kazao, to je uradio zbog nepravde i stradanja bh. građana.

I dok traje nova kriza na političkom nebu u BiH, ovaj iskusni diplomata novo Dodikovo urnisanje pod Ustavu i zakonu u našoj zemlji nazvao je pravim imenom - državnim udarom i zatražio hitnu reakciju međunarodne zajednice, ali i urgirao na Ured visokog predstavnika da počne s primjenjivanjem Bonskih ovlasti na svakog ko ugrožava državnost i cjelovitost BiH.

Kristijan Švarc-Šiling. Agencije

Svojevremeno je Švarc-Šiling govorio da je devedesetih godina na području Balkana vođen rat kakav se nije mogao zamisliti nakon 1945. i otvoreno kazao da je agresija na BiH odnijela najveće bogatstvo koje jedna zemlja može imati, a to su njeni građani. Pokretao je mnoge humanitarne akcije za pomoć našim građanima...

Kristijan Švarc-Šiling rođen je u Inzbruku 19. novembra 1930. godine. Od decembra 2005. do jula 2007. obnašao je funkciju visokog predstavnika u BiH, kada ga je naslijedio Miroslav Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.