LIČNOST DANA

Igor Grgurević: Živi za umjetnost

Želi doći s Kube u Zenicu da okupi umjetnike

Grgurević: Vratio se s plemenitim namjerama. Arhiv

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

21.2.2020

Zeničanin Igor Grgurević, profesionalni slikar s adresom na Kubi, najbolji je primjer da naša zemlja ima itekako talentiranih ljudi, rasutih po svijetu, koji su spremni vratiti se u rodnu zemlju i prenijeti znanje stečeno na svjetskim univerzitetima. 

Jedan od njih je i Grgurević, koji iza sebe ima mnoštvo izložbi u Minhenu, Berlinu, Havani... koji je magistrirao likovne umjetnosti. Uvidjevši da je umjetnost u našoj zemlji, pa i njegovoj rodnoj Zenici, ugušena, perspektivni Zeničanin odlučio je da ne bude samo nijemi posmatrač.

Proteklih dana boravi u Zenici s jednim ciljem - da probudi umjetnost koja je utonula u zimski san. Njegova namjera da aktivira grupu umjetnika koja već postoji, ali je rasuta, oduševila je javnost koja je, također, željna kvalitetnih slikarskih izložbi.

Zbog iskrene namjere da okupi kvalitetne umjetnike iz Zenice i BiH, proglašen je spasiteljem umjetnosti te je naišao na opće oduševljenje javnosti. Posebno hrabri činjenica da je već obavio brojne sastanke te da, nakon što posao obavi u Zenici, planira svoju misiju nastaviti na državnom, pa i regionalnom nivou.

Igor Grgurević rođen je 1980. godine u Zenici. Nakon Medicinske škole i studija na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu napušta BiH i putuje u Minhen, gdje je primljen na Akademiju likovnih umjetnosti među 30 studenata, a bilo je više od 1.000 prijava. Nakon Minhena, magistrirao je likovne umjetnosti na Kubi, gdje trenutno živi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.