LIČNOST DANA

Vedran Bosnić: Vratio bh. tim na pobjedničke staze

Bh. košarkaši uspješno počeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Bosnić: Veliki trijumf u Latviji. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

23.2.2020

Kad je malo ko htio, on se prihvatio najvećeg izazova u dosadašnjoj karijeri i preuzeo u tom momentu (novembar 2018. godine) nimalo zahvalnu funkciju selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

Uostalom, Vedran Bosnić nikad nije ni krio da mu je želja da jednog dana sjedne na klupu bh. selekcije, makar to značilo opteretiti se i svim problemima koje ta pozicija donosi i na terenu, ali i izvan njega.

Problemi bh. košarke, od hronične besparice u Savezu do već redovnog otkazivanja nastupa igrača u reprezentaciji, nisu pokolebali bivšeg plejmejkera sarajevske Bosne, tuzlanske Slobode i niza inozemnih klubova.


Vedran Bosnić. Arhiv

Slijedeći princip u kojem je kolektiv najvažniji, uz izuzetnu taktičku potkovanost i talent za "čitanje" protivnika, Bosnić nas je vratio na pobjedničke staze. Trijumf na vrućem terenu u Rigi nad domaćom Latvijom (62:61) već nakon prvog kvalifikacijskog kola stavio nas je u sjajnu poziciju u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

Bosnić je rođen 4. juna 1976. u Sarajevu. Nakon završetka igračke karijere, počeo je trenersku. S velikim uspjehom radio je u Švedskoj, gdje je, također, bio selektor. Dvije godine je radio u švicarskim Ženeva lajonsima, dok od ove sezone vodi belgijski Mons. Uporedo obavlja i dužnost selektora BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.