LIČNOST DANA

Ron Haviv: Fotosvjedočanstvo o patnjama i užasu

Izložba “Sloboda”, koja je otvorena u Prijedoru, pokazuje patnje koje su proživjeli logoraši

Haviv: Pratio više od 25 ratnih sukoba. Arhiv

Piše: D. B. / Avaz.ba

24.2.2020

Fotografija iz ratne Bosne i Hercegovine na kojoj se vidi kako “arkanovci” šutaju ubijene Bošnjake u Bijeljini, obišla je cijeli svijet. Njen autor, čuveni američki fotoreporter Ron Haviv ukazao je tada na krvava dešavanja u našoj zemlji.

Haviv je tokom agresije na BiH napravio brojne potresne fotografije, a neke od njih, koje prikazuju užasne scene iz logora, prikazao je na izložbi simboličnog naziva “Sloboda”. Izložba je premijerno otvorena preksinoć u Prijedoru, gradu čiji stanovnici nesrpske nacionalnosti dobro znaju šta znači prolaziti logorske golgote. Fotografije na ovoj izložbi pokazuju koliko je, zapravo, sloboda bila uskraćena zatočenicima.

Haviv je u svojoj karijeri u više od 100 zemalja fotografijom pratio više od 25 ratnih sukoba. Osvojio je brojne svjetske nagrade, a neke od njih su korištene i u sudskim procesima na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Da nije bilo Rona Haviva i drugih hrabrih svjetskih fotoreportera, teško da bi se čulo za patnju koju su Bošnjaci prošli tokom agresije na BiH i koliko je zla nanijela agresorska vojska.

Haviv je diplomirao novinarstvo na Univerzitetu u Njujorku. Pratio je pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, kao i kokainske ratove u Kolumbiji. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.