LIČNOST DANA Veliki uspjeh

Nizama Đuderija: Foča u genima

Istraživačkim radom želi da i javnosti u SAD ukaže na to da se radilo o agresiji na BiH

Al. B. / Avaz.ba
07.03.2020 06:33

Đuderija: Dobitnica Fulbrajtove stipendije vlade SAD

Foto: Facebook

Nizama Đuderija rođena je u Sarajevu, imala je samo dvije i po godine kad je krajem 1999. s roditeljima otišla u Sjedinjene Američke Države. Foču, u kojoj su ubijeni njena nana, amidža i stotine njihovih sugrađana, nije ni zapamtila.  

Dvije decenije poslije, Nizama je bačelor kriminalističkih nauka s diplomom Univerziteta u Sijetlu, dobitnica Fulbrajtove stipendije vlade SAD, koja se dodjeljuje studentima istraživačima, budućim magistrima, a odobrava na osnovu precizno izloženog plana istraživanja.

Nizama želi da i američkoj javnosti pojasni ulogu političkih partija u vrijeme agresije na BiH, u zločinima i pokušajima da se oni sakriju, ali i da ukaže na posljedice s kojima se ova država i danas pokušava izboriti.

  • Đuderija: Dobitnica Fulbrajtove stipendije vlade SAD
    Đuderija: Dobitnica Fulbrajtove stipendije vlade SAD Foto: Facebook

Želi da objasni da se radilo o agresiji na BiH, a ne o građanskom ratu. Kaže da bez istine nema pravde, a bez pravde ni mira na ovom području.

Svoj istraživački rad Nizama želi da posveti nani Fatimi i amidži Avdi, koji su ubijeni dok su pokušavali pobjeći iz sela Susješno. Nije rođena u Foči, ali je obnovljena Aladža probudila ljubav koju nosi u genima.

Nizama Đuderija rođena je 14. juna 1997. godine. S ocem Mirsadom, majkom Fatimom i sestrom Midhetom živi u Sijetlu.

Komentari

NA VRH