LIČNOST DANA

Asim Kurjak: Obraz i struka

Ukazao na netransparentnost u radu BANU-a i borbu za prevlast nepoznatih „naučnika“

Kurjak: Svjetski priznati stručnjak. Avaz

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

14.3.2020

Asim Kurjak napustio je Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU). Ovaj ugledni akademik i svjetski priznati ginekolog porijeklom iz Banje Luke odlučno i jasno je kazao da ne želi biti član BANU-a dok prevlast pokušavaju preuzeti nepoznati „naučnici“.

Svoju odluku obrazložio je činjenicom da su u toj instituciji nakon smrti rahmetli Muhameda Filipovića primat počeli preuzimati, kako sam kaže, poluanonimusi te da polovina članova BANU-a nije objavila nijedan međunarodno prepoznati rad.

Javno je ukazao na netransparentnost u radu ove institucije kada su u pitanju finansije, a posebno je, kako je naveo, alarmantna činjenica da niko ne zna kome se podnose izvještaji.

Svjetski priznati stručnjak koji je svojevremeno proglašen najboljim opstetričarem svijeta, iza sebe ima 1.125 radova, citiran je 12.500 puta, knjige su mu objavljene na 14 jezika, a ponosni je vlasnik nekoliko počasnih doktorata.

Asim Kurjak. Avaz

Kako kaže, ima dvije domovine, jedna je Bosna i Hercegovina, gdje se rodio taj biološki miraz, a druga je Hrvatska, u kojoj biološki miraz postao prepoznatljiv.

Rođen je 13. septembra 1942. godine u Kotor-Varoši, gdje je završio osnovnu školu, a nakon toga i gimnaziju.

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1966. godine. Ljekarski staž obavljao je na klinikama Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti „Reggio Publia“, kao i američkog Instituta za primjenu ultrazvuka u medicini u Merilendu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.