LIČNOST DANA

Pomoć zdravstvenom sistemu BiH

Sve je proteklo bez velike pompe, javno, transparentno

Satler: Upozorio domaće vlasti. Arhiva

Piše: A. H./ Avaz.ba

25.5.2020

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) u Sarajevu je, prije dva dana, uručio pomoć u medicinskoj opremi namijenjenoj zdravstvenim ustanovama naše zemlje, vrijednu 800.000 eura. Riječ je o zaštitnoj, ali i visokotehnološkoj medicinskoj opremi, koja će ustanovama naše zemlje itekako dobro doći, ne samo u vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa već i u svakodnevnoj zdravstvenoj zaštiti naših građana.  

Sve je proteklo bez velike pompe, javno, transparentno, kako i priliči instituciji koju gospodin Satler predstavlja, pokazujući tako da je pomoć državama kojima je potrebna dostavljena zakonom predviđenim putem, kako to ustvari i rade ozbiljne institucije u svijetu.  

Gospodin Satler je kazao da je EU za pomoć zdravstvenom sektoru BiH pripremila još 28 miliona eura i s razlogom upozorio domaće vlasti na potrebu usvajanja evropskog zakona o javnim nabavkama kojim bi se onemogućila bilo kakva zloupotreba raspodjele doniranih, kako stranih tako i sredstava iz budžeta države BiH.

Zna Satler kako se u BiH, upravo zbog nepostojanja snažnih zakonskih regula, djeliocima domaćih budžetskih, ali i evropskih para nerijetko ne može vidjeti staza kojom idu, raspoređuju, dijele i poklanjaju ono što nije njihovo.

Austrijski diplomata Johan Satler na čelu Delegacije EU u BiH nalazi se od avgusta prošle godine.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.