LIČNOST DANA

Entoni Blinken: Prekaljeni diplomata

Provjeren kadar iz Obamine administracije

D. H.

Blinken: Čvrst stav prema Kini

Foto: Agencije


Entoni Blinken (Antony) potvrđen je u utorak navečer u američkom Senatu za novog američkog državnog sekretara. Za Blinkena je glasalo 78 senatora, a protiv njega bila su 22. Prije glasanja u Senatu Blinken je dobio uvjerljivu dvostranačku podršku u senatskom Odboru za vanjsku politiku.

Blinken je bio zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baraka Obame (Barack). Riječ je o iskusnom diplomati, koji je i dugogodišnji blizak saradnik predsjednika Bajdena (Biden). Karijeru je počeo u Stejt departmentu, za vrijeme Klintonove (Clinton) administracije. Na prošlosedmičnom saslušanju u Senatu Blinken je izrazio ambiciju da obnovi saradnju Kongresa i Stejt departmenta.

Blinken je, također, rekao da je bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) imao pravo kada se radi o njegovom „čvršćem“ stajalištu prema Kini, ali se ne slaže s Trampovom strategijom. 

Također, zalaže se i za povratak SAD nuklearnom sporazumu s Iranom iz kojeg je Tramp izašao 2018. godine, ali pod uvjetom da Iran ponovo ispoštuje svoje obaveze.

Entoni Blinken rođen je u jevrejskoj porodici 16. aprila 1962. godine u Njujorku. 

Više o temi Antony Blinken

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Nema para za policiju
NA VRH

Podijeli članak na