LIČNOST DANA

Luka Dončić: Pretplaćen na rekorde

Ono što je sada ostvario nije uspjelo ni Lebronu Džejmsu

Dončić: Za karticu 4,6 miliona dolara. Arhiv

Piše: N. D.

3.3.2021

Kao i u prve dvije sezone koje je proveo u NBA ligi, Luka Dončić i u ovoj ruši rekorde na dnevnoj bazi. Na terenu je ponovo besprijekoran i glavna je poluga Dalasa, a sada je pokazao vrijednost i u svijetu kolekcionarstva.

Baš na njegov 22. rođendan njegova je kolekcionarska potpisana rookie kartica prodata za 4,6 miliona dolara. Prema onome što izvještavaju Amerikanci, to je daleko najviša cijena koju je jedna sportska kartica ikada postigla.

Poređenja radi, kartica Lebrona Džejmsa (LeBron James) dostigla je cijenu od 1,8 miliona dolara, a prije nekoliko dana potpisana kartica Majkla Džordana (Michael Jordan) s All-Star utakmice 1992. godine dostigla je cijenu od 1,4 miliona.

Amerikanci ono što se desilo s Dončićevom karticom nazivaju pravim čudom, s obzirom na to da do sada najskuplja kartica uopće nije bila iz svijeta košarke. Kartica igrača bejzbola Majka Truta (Mike Trout) držala je rekord s cijenom do 3,93 miliona dolara.

Dončić je rođen 28. februara 1999. u Ljubljani. Karijeru je počeo u Olimpiji, da bi kao 13-godišnjak 2012. potpisao petogodišnji ugovor s Realom iz Madrida. Sa samo 16 godina i dva mjeseca postao je najmlađi košarkaš koji je ikada obukao Realov dres i igrao seniorsku službenu utakmicu. Iz Reala je stigao u Dalas.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.