LIČNOST DANA

Džo Bajden: Doza za svakoga

Bajden odmah na početku mandata pokazuje da je vođa koji je u stanju riješiti ključne probleme društva

Bajden: Suprotnost od Trampa. Agencije

D. H.

4.3.2021

Sjedinjene Američke Države će do kraja maja za svaku odraslu osobu imati dovoljno vakcina protiv koronavirusa, rekao je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

- Mi smo na dobrom putu da do kraja maja osiguramo vakcinu za svaku odraslu osobu u SAD - rekao je Bajden i dodao da je to tip saradnje među kompanijama koji je posljednji put viđen tokom Drugog svjetskog rata.

Nakon što je njegov prethodnik Donald Tramp (Trump) veoma loše reagirao na pandemiju koronavirusa u svojoj zemlji, u kojoj je bilježen najveći broj zaraženih u cijelom svijetu, Bajden odmah na početku mandata pokazuje da je vođa koji je u stanju riješiti ključne probleme društva. Osiguravanje vakcine do maja za svakog stanovnika SAD prevazilazi i najoptimističnije procjene kada je u pitanju obavljanje ove zadaće.

Stvar ima dodatnu težinu kad se uzme u obzir da Bajdenova administracija nije koristila vakcinu kao sredstvo diplomatske ucjene, kao što to radi Rusija, koja, dok u svijetu trguje vlastitom vakcinom “Sputnjik V”, ostvaruje vrlo skromne rezultate u pogledu imunizacije vlastitog stanovništva.

Džo Bajden je rođen 20. novembra 1942. u gradu Skrantonu u saveznoj državi Pensilvaniji, SAD. Obnašao je i ulogu senatora punih 36 godina i bivši je potpredsjednik u administraciji Baraka Obame (Barack).

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.