LIČNOST DANA

Papa Franjo: Čovjek mira

Pozvao na globalnu odgovornost među državama i ravnomjernu raspodjelu vakcina

Papa Franjo: Lekcija cijelom svijetu. Agencije

A. Bajramović

6.4.2021

Uskrsnim porukama iz Bazilike Svetog Petra u Vatikanu papa Franjo nastavio je zagovarati mir kao prijeku potrebu čovječanstva, ali i suosjećanje s bolesnima, siromašnima i nezaposlenima. On je podržao medicinske radnike koji već duže od godinu vode borbu s koronavirusom u cijelom svijetu, a vlasti pozvao da porodicama u potrebi omoguće pristojan život.

Posebnu pažnju on je skrenuo na činjenicu da se, uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi, ponovo pokreću ratovi i jačaju vojni arsenali, nazivajući to skandaloznim, ali je pozvao i na globalnu odgovornost među državama i ravnomjernu raspodjelu vakcina, posebno u siromašnim zemljama.

Poglavar Rimokatoličke crkve tako je još jednom održao lekciju cijelom svijetu, precizno identificirajući najveće probleme današnjice, ostajući čvrsto na putu izgradnje mira i uz ugnjetavane, oboljele, siromašne i bespomoćne.

I zaista bi bilo značajno da riječi ovog dobrog čovjeka čuju svi koji u doba borbe s jednim od najpodmuklijih neprijatelja čovječanstva ratuju ili razmišljaju o nekim novim sukobima. Jasna je poruka i onima koji su, zahvaljujući ekonomskoj i političkoj moći, kupili viškove vakcina protiv COVID-19, ostavljajući siromašne bez odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.