LIČNOST DANA

Papa Franjo: Čovjek mira

Pozvao na globalnu odgovornost među državama i ravnomjernu raspodjelu vakcina

A. Bajramović

Papa Franjo: Lekcija cijelom svijetu

Foto: Agencije


Uskrsnim porukama iz Bazilike Svetog Petra u Vatikanu papa Franjo nastavio je zagovarati mir kao prijeku potrebu čovječanstva, ali i suosjećanje s bolesnima, siromašnima i nezaposlenima. On je podržao medicinske radnike koji već duže od godinu vode borbu s koronavirusom u cijelom svijetu, a vlasti pozvao da porodicama u potrebi omoguće pristojan život.

Posebnu pažnju on je skrenuo na činjenicu da se, uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi, ponovo pokreću ratovi i jačaju vojni arsenali, nazivajući to skandaloznim, ali je pozvao i na globalnu odgovornost među državama i ravnomjernu raspodjelu vakcina, posebno u siromašnim zemljama.

Poglavar Rimokatoličke crkve tako je još jednom održao lekciju cijelom svijetu, precizno identificirajući najveće probleme današnjice, ostajući čvrsto na putu izgradnje mira i uz ugnjetavane, oboljele, siromašne i bespomoćne.

I zaista bi bilo značajno da riječi ovog dobrog čovjeka čuju svi koji u doba borbe s jednim od najpodmuklijih neprijatelja čovječanstva ratuju ili razmišljaju o nekim novim sukobima. Jasna je poruka i onima koji su, zahvaljujući ekonomskoj i političkoj moći, kupili viškove vakcina protiv COVID-19, ostavljajući siromašne bez odbrane.

Više o temi Ličnost dana

LIČNOST DANA
Luka Garza: Bosanac osvaja Ameriku
LIČNOST DANA
Kenana Strujić-Harbić: Crvena linija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na