LIČNOST SEDMICE

Erik Nelson: Odlazak prijatelja

Ambasador Nelson od prvog dana svog mandata djelovao je kao veliki prijatelj naše države

Nelson: Hvala od srca. Arhiv

Piše: D. Hadžović

6.2.2022

”Dobar dan, kako se i moj mandat bliži kraju, želio sam pod svaku cijenu iskoristiti priliku da se oprostim od građana BiH. Prije svega, hvala vam za gostoprimstvo koje ste mi ukazali tokom tri godine mog mandata kao ambasadora SAD.”

Govoreći na bosanskom jeziku, ovim riječima započeo je svoju oproštajnu poruku američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), koju je, u formi videozapisa, objavio na društvenim mrežama.

- Širom zemlje sam vidio ogroman potencijal BiH. Često sam slušao građane i čuo želju za bolju budućnost, evropsku budućnost za njih i njihove porodice. Amerika gaji iste nade za BiH. Zato smo toliko naporno radili zajedno s EU, da bismo potakli provođenje vaših reformi, uključujući i izbornu - naveo je Nelson.


Bosansko jelo ostalo posebno u srcu

Jedno bosansko jelo Nelsonu je ostalo posebno u srcu.

- Uvijek ću se rado sjećati vremena koje sam proveo u BiH s Filipom i našim dodžem (ovdašnji sleng za psa mješanca, op.a.) Burekom. Želim vam sve najbolje u godinama koje dolaze. Hvala od srca - poručio je ambasador građanima u BiH.

Nelson je od prvog dana svog mandata djelovao kao veliki prijatelj naše države, pružao je BiH bezrezervnu podršku u euroatlantskim integracijama, pomažući u obračunu s korupcijom, provođenju evropskih standarda, ali i osujećivanju onih političara i snaga koji otvoreno rade na razgradnji Bosne i Hercegovine te vrše udar na njene ključne institucije.

Bio je, također, posvećen pružanju pomoći građanima da uzmu učešće u reformama i napretku u Bosni i Hercegovini.

Diplomirao hemijsko inžinjerstvo

Ambasador Nelson započeo je svoju karijeru u javnoj službi kao dobrovoljac Mirovnog korpusa u Liberiji. U periodu 2013. – 2014. bio je saradnik na XXI seminaru Centra za međunarodne studije “Massachusetts Institute of Technology”.

Diplomirao je hemijsko inžinjerstvo na Univerzitetu „Rice“ i magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu „Texas“ u Ostinu. Nelson tečno govori italijanski, španski i njemački te uči bosanski jezik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.