REPREZENTACIJA BIH

Garza na spisku za julske mečeve kvalifikacija, Nurkić se nije mogao odazvati Bosniću

"Zmajevi prvo gostuju Češkoj, a onda dočekuju Bugarsku

Bosnić: Pozvao 23 igrača. ARHIV

A. V.

26.5.2022

Selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić saopćio je širi spisak igrača koji će biti u konkurenciji za dvije posljednje utakmice prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Novi ugovor

Pozivi su upućeni sljedećim košarkašima: Džon Roberson (Strazbur), Sani Čampara (Split), Amar Gegić (Cibona), Džanan Musa (Breogan), Edin Atić (Budućnost Podgorica), Adin Vrabac (BC Vijena), Aleksandar Lazić (Mornar), Emir Sulejmanović (Tenerife), Kenan Kamenjaš (SC Derbi), Miralem Halilović (Metropolitans 92), Haris Delalić (Sloboda Tuzla), Ajdin Penava (Mons), Darko Talić (Igokea), Jure Zubac (Inter Bratislava), Ismet Sejfić (Podgorica), Vojin Ilić (Vršac), Rijad Avdić (WWU Baskets Munster), Đorđe Topolović (Osijek), Kosta Kondić (Borac Banja Luka), Draško Knežević (Borac Banja Luka), Adi Zahiragić (Sutjeska Nikšić), Amar Alibegović (Virtus Bolonja), Luka Garza (Detroit Pistons).

Reprezentaciju BiH 1. jula očekuje gostovanje u Češkoj Republici, a tri dana kasnije "Zmajevi" će dočekati Bugarsku.

Iako je prvobitno uvršten na spisak, Jusuf Nurkić neće biti na raspolaganju selektoru Bosniću, zbog instrukcija koje je dobio od svog kluba i činjenice da u tom periodu mora biti u Sjedinjenim Američkim Državama zbog pregovora o novom ugovoru.

- Imao sam odličan ragovor sa Jusufom Nurkićem prije nekoliko dana. On je jako motiviran i jedva čeka da se priključi našem timu na pripremama za Evropsko prvenstvo. Nažalost, zbog obaveza u SAD, u vezi potpisivanja novog ugovora, od 1. do 4. jula neće biti u mogućnosti da bude sa nama u ovom prozoru - pojašnjava Bosnić.

Želja nije upitna

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan također je razgovarao s Nurkićem, kako bi mu prenio informaciju u vezi njegovog eventualnog nastupa na predstojećem Eurobasketu 2022.

- Na nedavnoj sjednici Generalne skupštine FIBA Europe u Viljnusu saopćeno je da će upravo međunarodna federacija snositi troškove osiguranja za sve NBA igrače, što se, dakle, odnosi i na dvojicu naših košarkaša koji igraju u najjačoj ligi na svijetu, Nurkića i Garzu. Jusuf se itekako raduje nastupu na EP, čak i eventualnom igranju za reprezentaciju u avgustu, ako se plasiramo u drugu fazu kvalifikacija za SP. Njegova želja zaista nije upitna, ali je situacija takva da početkom jula mora biti u Americi. Sam je konstatovao da nakon toga neće biti nikakvih prepreka da bude na raspolaganju reprezentaciji - kaže Čolan.

Okupljanje reprezentativaca za julske mečeve planirano je 23. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.