REPREZENTATIVCI

Amar Gegić za "Avaz": Igramo najbolju košarku u FIBA prozorima

Jedan od glavnih ciljeva kluba je doći do Eurolige u što kraćem vremenskom periodu, poručio je naš košarkaš

Gegić: Svi jedva čekamo novembarsko okupljanje. FIBA

Piše: Er. Bijedić

1.11.2022

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Amar Gegić (24) je za “Avaz” govorio o svom novom klubu, formi, kao i predstojećim utakmicama reprezentacije u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.


Uklapanje u hodu

Gegić je ljetos kao prvi strijelac zagrebačke Cibone prešao u francuski Pariz.

- Zbog nastupa na Evropskom prvenstvu nisam imao priliku biti sa ekipom od prvog dana priprema, tako da sam se morao u hodu uklapati u trenerove ideje. Za sad sve ide svojim tokom i veoma sam zadovoljan u ovom klubu. Trenutno sam fokusiran da na sve načine pomognem timu, te da u ovoj sezoni dođemo do dobrih rezultata – rekao je Gegić.

Na pitanje kakvi su ciljevi kluba, kratko je odgovorio:

- Jedan od glavnih ciljeva kluba je doći do Eurolige u što kraćem vremenskom periodu – istakao je Gegić koji je potom govorio o svojim nastupima za Pariz tekuće sezone:

- Trenutno sam zadovoljan svojim igrama, ali naravno da težim tome da svaku sljedeću utakmicu podignem svoju igru na viši nivo i tako povećam svoj doprinos u ekipi. Smatram da će sa vremenom, kako budemo rasli kao ekipa, tako i svaki pojedinac igrati sve bolje – izjavio je Gegić.


Amar Gegić. KK Paris

Vjerujem u ekipu

Naša reprezentacija se okuplja sljedeće nedjelje za utakmice sa Mađarskom, koja je na programu 11. novembra i Francuskom tri dana kasnije. Znamo da nema Jusufa Nurkića i povrijeđenog kapitena Miralema Halilovića, a još je nejasna situacija oko Džanana Muse…Također su oslabljeni i protivnici, posebno Francuska.

- U kontaktu sam sa svim igračima i svi jedva čekamo novembarsko okupljanje. Nećemo pričati o onima kojih nema, siguran sam da će svaki igrač koji je u mogućnosti da dođe na okupljanje dati svoj maksimum na terenu da se ostvare važne pobjede protiv Mađarske, a potom i u gostima u Francuskoj. Francuska igra u dosta izmijenjenom sastavu, ali su i dalje veoma jaki, tako da se nadamo da ih i drugi put možemo iznenaditi – optimista je bek Pariza.

Četiri kola prija kraja kvalifikacija za SP naš tim je i dalje u igri za plasman na završni turnir.

- Na osnovu prethodnih kvalifikacija znamo da igramo najbolju košarku u FIBA prozorima, tako da vjerujem u ovu ekipu kako može napraviti još jedan veliki korak i kvalificirati se na Svjetsko prvenstvo – zaključio je Amar Gegić

Veći doprinos

Gegić je u kvalifikacijama za SP definitivno imao značajniju ulogu u našem timu, sa prosječnih 21.6 minuta u igri u osam utakmica, dok je na Eurobasketu imao prosjek od 9.1 minut u pet mečeva. Zbog toga je neizbježno pitanje koliko je zadovoljan svojom ulogom i zadacima povjerenim od strane selektora Adisa Bećiragića?

- Samo igranje za reprezentaciju u meni je uvijek budilo ponos i zadovoljstvo jer predstavljam BiH, ali moj osjećaj je da sam mogao još više doprinijeti ekipi i nadam se da ću to raditi u budućnosti – kazao je Amar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.