LIFESTYLE

DŽENTLMEN ILI GAD Njegovi prsti otkrivaju kako se ponaša prema ženama

Najnovije istraživanje provedeno na kanadskom McGill sveučilištu

Mi. K.

18.5.2015

Ako imate veoma pristojnog kolegu ili prijatelja kojem nije problem pridržati vam vrata i uvijek vam uskočiti kada vam je potrebna pomoć, nemojte odmah sve pripisati njegovom dobrom odgoju, iako i to naravno igra veliku ulogu, jer odgovor se možda krije i u njegovim dlanovima.

Najnovije istraživanje provedeno na kanadskom McGill sveučilištu pokazalo je da se muškarci s dužim prstenjakom i kraćim kažiprstom generalno bolje ponašaju prema ženama.

Razlika u dužinama označava izloženost višem nivou testosterona još u majčinom trbuhu, tvrdi  Simon Young suautor studije i profesor psihijatrije na spomenutom sveučilištu.

Istraživanje je pratilo društveni život i ponašanje 155 Kanađana (kojima je izmjerena i dužina prstiju) u dobi od 18 do 54 godina tokom 20 dana. Svi ispitanici morali su zabilježiti svaku društvenu interakciju u trajanju dužem od 5 minuta, a osobe u kontaktu s njima morale su opisati njihov karakter i ponašanje, primjerice jesu li bili ljubazni, svađalački nastrojeni, dominantni, submisivni...

Muškarci s dužim prstenjakom češće su bili pristojniji, ljubazniji, nasmješeniji, spremniji na kompromise i suosjećanje. Prema Youngu ovi muškarci su društveniji i često imaju više djece.

Muškarci s kažiprstom i prstenjakom iste dužine u pravilu su bili svađalački i kritički raspoloženi prema ženama, koristeći i povišeni glas te dobru dozu sarkazma u komunikaciji.

U ovom istraživanju uticaj dužine prstiju imao je značajan uticaj jedino u slučaju ponašanja muškaraca prema ženama. Mjere nisu imale nikakvog uticaja u ophođenju muškaraca s drugim muškarcima ili žena prema muškarcima ili drugim ženama.

No, prije nego se poveselite što vaš dragi ima duži četvrti prst na ruci, pripazite jer to također može značiti i povećane šanse nevjere, barem to tvrdi jedno drugo istraživanje koje su proveli naučnici s Oxforda.

Navodno i kod muškaraca i žena koji imaju značajnije duže prstenjake postoji veća šansa da će zastraniti u vezi ili braku, dok osobe s otprilike jednakom dužinom kažiprsta i prstenjaka preferiraju monogamiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.