LIFESTYLE

Dvije kraljice u borbi za prava žena, djece i mladih

Hašemitska Kraljevina Jordan bez kapi nafte

Autor:L. KARAHMET-PUJAGIĆ

16.11.2015

Kraljevina Jordan, zemlja beskrajnih pustinja, zaboravljenih civilizacija i mjesto koje blješti u mnogim holivudskim filmovima. Za razliku od svojih arapskih komšija, Hašemitska Kraljevina nema skoro ni kapi nafte, a od prirodnih bogatstava, postoje samo rezerve fosfata. 

Najveće zasluge za stabilnost i prosperitet Jordana ipak pripadaju kralju Huseinu, koji je preminuo 7. februara 1999. godine, do kada je vladao Jordanom od 1953. Kada je naslijedio prijesto, imao je samo 18 godina i niko mu nije predviđao dugu i uspješnu karijeru. Obrazovan je u Engleskoj, a u mladosti je bio mnogo više zainteresiran za vožnju brzih motocikala i automobila i druženje s lijepim ženama nego za državne poslove. 

Mali kralj

Sklonost ka ženama nikada nije izgubio, ženio se četiri, a razvodio tri puta i imao jedanaestero djece, ali je zato ovaj, po mnogo čemu fascinantan čovjek opstao na vlasti 46 godina i pokazao vještinu vladanja kakva se rijetko može naći u historiji. Igrajući stalno na oštrici noža između Izraela, neugodnih arapskih susjeda, interesa Zapada, opasne unutrašnje opozicije, preživeo je desetak atentata. Najbizarniji je bilo podmetanje opasne kiseline u kapi za nos koje je koristio. Svoju zemlju proveo je kroz sve oluje koje su protutnjale preko uvijek nemirnog Bliskog istoka.

jordan-abdullah-rania

Kralj i kraljica Jordana

I prije svoje smrti, Husein je bio legenda. Teško je nabrojati sve čime se bavio rastom mali kralj, inače pripadnik dinastije Hašemita, za koju se vjeruje da vodi porijeklo direktno od poslanika Muhammeda, a. s. Osim što se do kraja života nije odrekao vožnje moćnih automobila i motocikala, sam je i pilotirao svojim džambo-džetom, bio je sjajan ronilac i strijelac koji je tokom jednog od pokušaja državnog udara, u sceni nalik onima u vestern filmovima, u pravom revolveraškom dvoboju, likvidirao vođu puča. 

Kružile su priče da je noću prerušen u taksistu vozio ulicama Amana, raspitujući se kod podanika šta zaista misle o kralju. I u Jordanu i u ostatku svijeta strahovalo se da će zemlja potonuti u haos poslije njegove smrti, teško je bilo zamisliti adekvatnog nasljednika tako harizmatične ličnosti. 

Ispostavilo se da je princ Abdulah II, sin Huseinove druge žene, inače Britanke, bio dobar izbor. Obrazovan je na najboljim fakultetima i vojnim školama u Americi i Engleskoj. Od svog dolaska na vlast počeo je velike ekonomske i socijalne reforme, nastavljajući putem kojim je išao njegov otac.

Veliku popularnost među stanovništvom stekao je borbom protiv korupcije, kao i nastavkom tradicije koja potječe još iz priča “1.001 noć”. 

Samo jordansko društvo razapeto je između modernizacije i islamske tradicije, koja je još veoma jaka. U zapadnom dijelu Amana, modernom i kosmopolitskom, jordanska omladina sjedi po brojnim kafićima i restoranima ili šeta, slobodno se držeći za ruke. To, naravno, nije uobičajen prizor na drugim mjestima, mada je Jordan po ulozi žena u društvu daleko ispred većine arapskih zemalja. 

jordan-kraljica-ranija

Lijepa kraljica Ranija
 

Tome su najviše doprinijele dvije kraljice, posljednja Huseinova supruga Nur el-Husein, inače rođena Amerikanka, i supruga sadašnjeg kralja Abdulaha, prelijepa kraljica Ranija. Obje su veoma aktivne u organizacijama koje se bore za prava žena, djece i mladih. 

Kraljica Nur, pravog imena Liza Nadžib Halabi, najstarije je dijete Nadžiba Halabija, glavnog rukovodioca "Pan American World Airwaysa", i Doris Kalkvist (Calquist). Rođena je u Vašingtonu, te je odrasla i bila obrazovana u Americi. Arhitekturu i urbanističko planiranje diplomirala je 1974. na Univerzitetu "Princeton".

Raskošan život

Kao arhitekt i urbanist, upoznala je kralja Huseina pri gradnji amanskog aerodroma, posvećenog kraljevoj trećoj supruzi, koja je poginula u avionskoj nesreći. Liza je prešla na islam i uzela ime Nur, što na arapskom jeziku znači svjetlost. Vjenčali su se 15. juna 1978. godine i Nur je postala Huseinova četvrta supruga, ali tek treća s titulom kraljice. S kraljem Huseinom dobila je četvero djece, dva sina i dvije kćerke. 

jordan-kraljica-noor

Posljednja Huseinova supruga Nur al Husein

No, o Kraljevini Jordan u posljednjoj deceniji najčešće se govori zbog sadašnje lijepe kraljice Ranije. Zahvaljujući šarmu, gracioznosti i gostoljubivosti sadašnje prve jordanske dame, ova zemlja Bliskog istoka postala je nezaobilazna destinacija svjetskog džet-seta. Kada je njen muž Abdulah II dospio na prijesto, Ranija je bila najmlađa kraljica na svijetu. 

U sredini koja odiše tradicijom i počiva na konzervativnim postulatima, uspjela je da postane miljenica naroda, dok je Zapad cijeni zbog elegancije, ženstvenosti, ali i požrtvovanosti. Majka je četvero djece i poznata je kao veliki borac za ljudska prava i poboljšavanje položaja žena i djece u islamskim zajednicama. Iako su iza nje četiri porođaja, kraljica izgleda besprijekorno. 

No, da Ranija nije uvijek miljenica naroda, pokazuju i brojni protesti na području arapskih zemalja. Građani dižu glas protiv siromaštva, a njihovo nezadovoljstvo usmjereno je i na to što žene s vrha vlasti vode raskošan život. Kako je redovan posjetilac svih vodećih svjetskih dešavanja, jordanska kraljica svojim načinom života bode oči sugrađanima, pa često predstavlja metu brojnih verbalnih napada. Iako je u arapskom svijetu poštuju kao borca za prava žena i majku, Ranija je kraljica jedne od najsiromašnijih zemalja u regionu.

jordan-kralj-husein-i-nur

Kralj Husein i kraljica Nur u vožnji motociklom

Zbog velikog broja Palestinaca u zemlji i prisustva Muslimanskog bratstva, partije sličnih pogleda na svijet kao i Hamas, situacija u kojoj se nalazi kralj Abdulah II, nije nimalo jednostavna. Kao i njegovom ocu, bit će mu potrebno mnogo vještine, pameti i sreće da sačuva zemlju od svih opasnosti koje se nad nju nadvijaju. Tron Kraljevine Jordan naslijedit će princ Husein, koji je rođen 28. juna 1994. godine.

Posjeta Potočarima

Jordanska kraljica Nur el-Husein bila je ove godine u Potočarima na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici. 

- Ovo je prvi put da sam posjetila masovnu grobnicu u Srebrenici. Pogođena sam devastirajućim neuspjehom čovječanstva. Majke Srebrenice su među najhrabrijim i najinspirativnijim ljudima koje sam imala privilegiju upoznati - izjavila je kraljica Nur. 

Armanijeva muza

Revije čuvenih modnih dizajnera ne prolaze bez Ranijinog prisustva, a njene posjete Parizu i Milanu skoro su redovne. Nije joj strano ni da na svom profilu na Twitteru okači sliku kako sa suprugom Abdulahom gleda utakmicu na stadionu Kamp nouu u Barceloni, a poznata je i kao muza Đorđa Armanija (George Armany). Proglašena je trećom najljepšom ženom svijeta na listi koju su sastavili čitaoci poznatih magazina "Harper's Bazaar" i "Queens". 

 

O Kraljevini Jordan u posljednjoj deceniji najčešće se govori zbog sadašnje lijepe kraljice Ranije

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.