LIFESTYLE

Kako postati uspješna poslovna žena?

"Prodati” sebe, ali ne i svoju dušu

J.K.

30.12.2015

Sve dame koje su uspjele u svom poslu, nisu to postigle preko noći. Iza njih su godine i godine mukotrpnog rada, ali i taktiziranja koje ih je odražalo na površini.

Kako “prodati” sebe, ali ne i svoju dušu? 

Nijedan uspjeh, a tako ni poslovni, ne dolazi preko noći. Upravo zato, osim puno truda treba i puno strpljenja. Potrebno je određeno vrijeme da počnete da se dokazujete onima kojima treba i da ostali u tom poslu čuju za vaše ime. Najbolji savjet koji možete čuti? Ne stidite se! Nikada se nemojte plašiti da nazovete, pošaljete i-mail, tražite savjet, kažete da nešto ne razumijete, postavljate pitanja i slično, ali jako je bitno da poslušate odgovor. Većina ljudi ne umije da sluša, a to je nepoželjna osobina, naročito u poslovnom svijetu. 

Kako se ponašati među zlonamjernim saradnicima ? 

U svakom poslu postoje kolege koje se teško nose s konkurencijom i tuđim uspjehom ili se provlače na račun tuđeg rada i truda. Sa njima se nije lako nositi, jer niko od nije sposoban da ostane imun na takve stvari. Nikada se nemojte izvinjavati zato što ste uspješni. I vjerujte svojim instinktima. Ako vam se nešto čini ostvarivo i vjerujete da će vam donijeti nagrade, napravite to i ne slušajte druge kad vam kažu da nećete uspjeti. Takođe, naučite da kažete ne. Sastanak u petak u četiri popodne? Može, ali jedino u 17 sati kada ste slobodni. Niko nema pravo da oduzima vaše vrijeme. 

Kako sebi da ne “zatvorite vrata”? 

Pokušajte da budete dobri sa što više ljudi. Nikad ne znate ko će doći na koju poziciju, ko je s kim dobar, s kim ćete morati da sarađujete. Ne zatvarajte sebi vrata lošim ponašanjem, već njegujte dobre odnose sa drugima, bez obzira na vašu ili njihovu poslovnu ulogu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.