LIFESTYLE

Kakve su vam šanse da postanete milijarderi?

Mišljenje stručnjaka

(J.K.)

27.1.2016

Oduvijek ste se pitali kolike su vam šanse da postanete milijarder?

To je zanimalo i novinare Bloomberg Newsa pa su pitali stručnjake koji su izračunali da bi vaša rasa, godine i obrazovanje mogli uticati na šanse da postanete milijarder u SAD-u.

Istraživači Wiliam Emons, Brian Noet i Lauel Rickets pregledali su podatke anketa Federalnih rezervi od 2010.-2013. kojima je obuhvaćeno 12,500 američkih porodica.

Što su obrazovaniji Azijati i bijelci imaju bolje šanse da se obogate, dok za Afroamerikance i Latinoamerikance to ne igra preveliku ulogu.

Bijelci u startu imaju veće šanse od ostalih da se obogate, prenosi 24sata.hr.

Naime, bijelci bez završene srednje škole u SAD-u imaju 1,7 posto šanse da postanu milijarderi, dok Afroamerikanci u istim uslovima imaju manje od jedan posto šanse za to. Sreća im se ne smiješi ni ako završe srednju školu jer im se mogućnost za milionima poveća na svega 6,7 posto.

I dok se bijelcima i Azijatima šanse povećavaju i s godinama, za Afroamerikance to baš i nije tako. Azijati stariji od 40 godina imaju 21 posto šanse da zgrnu milione, dok su 40-godišnjim Afroamerikancima šanse iste kao i bijelcima koji su tek završili srednju školu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.