LIFESTYLE

FEBRUAR JE ŽENSKI MJESEC Evo zašto ga zovu prevrtljiv i zbog čega je poseban

Zanimljivi detalji koje niste znali

J.K.

2.2.2016

Februar je jedini ženski mjesec u godini, a mnogi tvrde da je upravo zato - prevrtljiv. Ima li istine u tome?

Otkrivamo vam zanimljive detalje o ovom mjesecu koje možda niste znali.

1. Februar je drugi mjesec po gregorijanskom kalendaru, kojem mnogi pridodaju epitet prevrtljiv. Iako zlobnici tvrde da je prevrtljivost usko povezana s "ženskošću" ovog mjeseca, ona se zapravo odnosi na meteorološke prilike, odnosno vrijeme koje u drugom mjesecu može varirati od izuzetnih hladnoća i dubokog snega do proljećnih temperatura.

2. Riječ je o najkraćem mjesecu u godini koji ima 28 dana, a u slučaju prestupne godine jedan dan više. Tokom istorije zabilježen je kraći period u Rusiji, Švedskoj i Finskoj kada je februar imao trideset dana, zbog posebnog računanja vremena i postepenog prelaska sa julijanskog na gregorijanski kalendar, prenosi Zadovoljna.hr.

3. Ametist je zaštitni kamen osoba rođenih u februaru. Riječ je poludragom kamenu ljubičaste boje, koji se nekada povezivao s plemstvom, pa je do današnjih dana ostao simbolom ljepote i prefinjenosti. Ametist je kamen smirenosti, zadovoljstva i sreće koji uklanja negativne osjećaje.

4. Ljubičica je zaštitni cvijet februar koja dolazi u različitim nijansama od izrazito plave do kremasto žute, a simbol je vjernosti, pokornosti i čednosti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.