LIFESTYLE

ODLIČNA TEHNIKA Evo kako da izbjegnete svaku svađu

Ruski psiholog otkrio tajnu

(Mi. K.)

28.3.2016

Ruski psiholog Aleksandar Svijaš život je posvetio popularnoj psihologiji i pronalaženju jednostavnih rješenja za probleme koji nas svakodnevno orkužuju. Jedan od najmoćnijih i najpopulnijih savjeta koji je dao jeste onaj koji se odnosi na svađanje te pomoću njegove tehnike možete da izbjegnete svaku dramu. Ali, morate da budete spremni da se odreknete jedne stvari.

Jedina stvar koje morate da se odreknete kako biste zauvijek izbjegavali bespotrebne svađe jeste dokazivanje da ste u pravu. Naime, upravo to je cilj velike većina svađa, u kojima obje strane misle da je baš njihova tačka gledišta ispravna i u najvećem broju slučajeva ne rješavaju ništa samo dovode do još veće svađe!

Na ovaj način mogu da se uruše ljubavni odnosi, stara prijateljstva, kolegijani odnosi i, što je najbitnije, vaš lični unutrašnji mir.

Sljedeći put kada neko pokrene svađu sa vama, a vi baš ne želite da se raspravljate, samo pratite dva koraka koja preporučuje prisholog Aleksandar Svijaš.

Korak 1: Za svađu je potrebno dvoje

Ovo uvijek morate da imate u vidu, ma koliko zvučalo kao kliše. Normalna osoba ne može da se svađa sa zidom ili vratima, jer vrata ne uzvraćaju riječi. Upravo zato je prvi korak ka izbjegavanju nepotrebnih prepirki svijest o tome da vi sami doprinosite tom stanju isto kao i druga strana.

Imajte uvijek u vidu da osoba koja započinje svađu to najčešće radi zato što je nezadovoljna, nesigurna, nesrećna ili, često, jednostavno zato što joj je dosadno. Ukoliko ne postoji objektivan razlog za prepirku, najbolje je da, iskulirate. Pustite kolegu, prijatelja, dečka, devojku, rođaka ili tog veoma loše raspoloženog komšiju da kaže šta ima i jednostavno klimajte glavom. Što bi rekli, na jedno uđe, na drugo izađe.

Korak 2: Dajte mu ono što mu treba

Vašem svadljivom sagovorniku nešto nedostaje, pa umjesto da mu uzvratite svadjivim riječima - jednostavno mu uputite ono što mu treba. Ćutke, u mislima, uputite mu ono što mu je potrebno - bilo da je to samopoštovanje, ljubav, mir u kući, optimizam... Na ovaj način ćete uraditi fenomenalnu stvar - smirićete sami sebe i, umjesto da osjetite onaj nalet bijesa i adrenalina koji je karatkerističan za svađanje, sami ćete osjetiti mir i osjećaj sažaljenja prema osobi koja bi da se svađa.

Aleksandar Svijaš kaže da će svađalica jedno vrijeme nastaviti da pokušava, ali da će veoma brzo shvatiti da nema poente i odustaće. Nemojte da očekujete osjećaj zahvalnosti, jer to vjerovatno nećete dobti, ali ono što možete da očekujete jeste par sati mira.

Ovo se, naravno, ne odnosi na situacije u kojima osobe trpe fizičko ili mentalno zlostavljanje, jer su onda u pitanju ozbiljni problemi i trebalo bi da se obratite nekome za pomoć. Isto tako, ukoliko postoji neki objektivan problem koji smeta dvijema stranama, bolje je riješiti ga, nego ćutati o tome.

Međutim, za svađe bez poente (a takve su najčešće) ovo je sjajna i provjerena tehnika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.