LIFESTYLE

Saznajte kakvi ste roditelji prema horoskopskom znaku

Zvijezde nam otkrivaju

Autor:(Dž. Č.)

22.6.2016

Mnogo toga otkrivaju nam Zvijezde, a ovog puta prenosimo vam šta one misli o tome kakvi ste roditelji.

Ovan: Uzrečica roditelja Ovna - Hajde, požuri... 

Ovnovi su veoma moderni, savjesni i odgovorni roditelji, koji se trude da izgrade prijateljski odnos sa svojom djecom, podstičući sopstvenim prim,erom njihovu hrabrost i samostalnost. U najranijem djetinjstvu razvijaju svijest kod djece o važnosti 'zdravog života'. Djecu vode na izlete i kampovanja u želji da u njima razviju ljubav prema prirodi, prenosi Ženski portal. 

Majka Ovan nikada ne kaže: 'Pazi, udarićeš se!', jer smatra da su sitne povrede i modrice neizbježan dio odrastanja. Ukoliko dijete poželi da se bavi opasnim sportom, roditelji Ovnovi će ga u tome podržati. Dešava se da roditeljiOvnovi insistiraju na bavljenju sportom čak i ako njihovo dijete ne pokazuje interesovanje za to. Ubijeđeni su da će svojoj djeci najviše pomoći ako ih nauče disciplini pa njihovi potomci ponekad liče na vojnike. Važno im je da su djeca čista i sita, ane zanima ih previše šta je od garderobe ili igračaka moderno, pa im to ne kupuju, zbog čega njihovi mališani mogu da pate naročito kada krenu u školu. 

Najčešći uzrok neslaganja leži u tome što Ovnovi zahtijevaju da ih djeca slušaju, ali nisu spremni za interakciju. Najveći propusti u vaspitanju nastaju kao posljedica ovnovskog nestrpljenja zbog čega njihova djeca ponekad dobiju više batina nego poljubaca i pohvala. Roditelji Ovnovi nisu spremni da se odreknu svojih zadovoljstava zbog djece. I pored neizmjerne ljubavi, često ih ostavljaju dadiljama, bakama i djedovima, posebno dok su mali.

Bik: Uzrečica roditelja Bika - Jedi, zdravlje ulazi na usta 

Bikovi su strpljivi i nježni roditelji. Sigurno je da će roditeljsku ulogu savršeno odigrati dok su njihova djeca sasvim mala, kada sve zavisi samo od njih, jer znaju kako da ih zaštite. Kako dijete počne da odrasta, tako raste i roditeljska brižnost, pa nećemo pogriješiti ako kažemo da su Bikovi izmislili poslovicu: 'Mala djeca mala briga, velika djeca velika briga'. Problem je zapravo u tome što oni svoju djecu nikada ne prihvate kao odrasle ljude, nego im neprestano nameću svoju volju, pravdajući to željom da ih zaštite. Dok su djeca sasvim mala, Bikovi pokazuju neograničeno strpljenje i od velike su pomoći u prvim školskim danima. 

I majci i ocu Biku najvažnije je da materijalno obezbijede svoju djecu i da im tako daju sigurnu osnovu za budućnost. Međutim, vrlo često Bikovi vezuju djecu za sebe upravo novcem, a nerijetko ih drže i u nekoj vrsti doživotne materijalne ovisnosti. S obzirom na to da Bikovi 'mjere svijet' isključivo svojim aršinima i da nisu u stanju da promijene 'tačku posmatranja', ubijeđeni su da njihovu djecu usrećuje isto što i njih. Iako ih neprestano 'drže na oku', često ne znaju čime bi mogli da usreće svoju djecu. 

Ipak, ne smijemo zaboraviti da je majka Bik toliko posvećena da će noćima bdijeti nad bolesnim djetetom, a da se ni za trenutak ne požali na umor. Bez obzira na uzrast svoje djece, ova snažna i nevjerovatno izdržljiva žena provešće cijeli dan u kuhinji pripremajući jela koja oni najviše vole, i nikada ih neće lišiti toplog zagrljaja. Otac Bik može da djeluje nezainteresovano, ali ako ga život dovede u tešku situaciju da ostane samohrani roditelj, sa lakoćom će im zamijeniti majku u svemu, od toplih riječi do tople večere. 

Blizanci: Uzrečica roditelja Blizanca - Idi, igraj se... 

Blizancima roditeljstvo nije životni prioritet, ali se dobro snalaze u toj ulozi. Ne sputavaju svoju dJecu tolerišući im mnogo štošta - od šaranja po zidovima do tuče sa djecom u obdaništu. Stiče se utisak da djeci dozvoljavaju razne nestašluke samo da bi ih ostavili na miru, jer Blizanci ne žele ni zbog čega da se odreknu svojih interesovanja. 

Pošto su i sami 'vječita djeca', odnos između njih i djece podsjeća na ravnopravnost. Međutim, roditelj Blizanac ponekad može da se ponaša sebično u odnosu na svoju djecu u smislu da prvo zadovolji svoje potrebe. Blizanci će svojoj djeci prenijeti mnoštvo različitih informacija i vjerovatno će ih naučiti da pišu i čitaju prije nego što krenu u školu, ali nikada neće znati kako da djeci pokažu ljubav i nježnost. 

Žena Blizanac ponekad nema urođeni majčinski instinkt, ali je zato dovoljno razumna, pa zna šta mora činiti. Njen odnos prema djeci je nešto kao 'intelektualno' materinstvo, jer najveći dio vremena provodi u dugim razgovorima pa je djeca obožavaju u periodu puberteta, jer pokazuje veliko razumijevanje za sve što im se tada dešava. Tata Blizanac roditeljstvo shvata kao šalu, ali upravo zbog toga svojoj djeci može da bude beskrajno interesantan. Obožavaju ga jer sa njima telefonom sa posla priča 'izmišljenim jezikom', svađa se oko kompjuterskih igrica i nikada im 'ne gleda kroz prste' u igricama.

Rak: Uzrečica roditelja Raka - Da li hoćeš da ti pomognem... 

Drugo ime za ženu Raka je 'majka'. Ako kojim slučajem nema svoju djecu, postaviće se prema prijateljima majčinski i zaštitnički. Rakovi ne moraju da se uče roditeljstvu, ali zato svojim primjerom mogu da nauče ostale šta znači biti pravi roditelj. Odlični su pedagozi i intuitivno znaju šta je djeci potrebno. Uvjeriće ih da je porodični dom najsigurnije, a roditeljski zagrljaj najtoplije mjesto na svijetu. 

Rakovi misle da njihova djeca zaslužuju samo najbolje i ništa im nije teško da urade za njih. Suptilno osluškuju potrebe svoje djece, pa i prije nego što ona izuste šta žele, roditelj Rak će im to ponuditi 'na tacni'. Kada su djeca gladna, dobiće ukusnu domaću hranu, na prve simptome prehlade dobiće sirup i biće ušuškana u topli krevet. Majka Rak nikada neće dozvoliti da djete izađe iz kuće, a da ne provjeri da li je adekvatno obučeno. Tačnije, obući će ga više nego što treba iz straha da se ne prehladi. Izraženim zaštitničkim nagonima od djeteta može da napravi razmaženog nesposobnjakovića. Roditelji Rakovi su neumorni kolekcionari najraznovrsnijih predmeta svoje djece, pa ih možemo nazvati i 'čuvarima uspomena'.

Oni čuvaju zanimljive dječije crteže i fotografije sa pažljivo upisanim datumima, uredno upakovane prve cipelice... Veoma teško podnose period djetetovog puberteta, jer počinju da se osjećaju odbačenima, pa pokušavaju da vežu dijete za sebe svim mogućim sredstvima - od suza i zabrana do kritikovanja njegovih prijatelja i simpatija. 

Lav: Uzrečica roditelja Lava - Ja sam u tvojim godinama već... 

Roditelji Lavovi ne skrivaju ambiciju da njihova djeca jednog dana postanu uspješni ljudi. Sve će učiniti da im u tome pomognu, jedino neće pitati dijete da li i ono to želi. Dosadne roditeljske obaveze sa lakoćom prihvataju, ali nisu u stanju da primijete mane svoje djece, jer ih ljubav potpuno zaslijepi. Doduše, ako se desi da otkriju mane svog djeteta, odlučno će krenuti u prevaspitavanje. 

Ukoliko ima više djece, majka Lavica uglavnom odabere svog miljenika. To uvijek bude dijete koje po njenim kriterijima najviše 'obećava', što znači da najbrže može da stigne do 'vrha'. Lavovi zahtijevaju od djece da im ukazuju dužno poštovanje i uče ih ličnim primjerom da budu samouvjereni i samostalni. Majka Lavica ne libi se da se posvađa sa drugim roditeljima, ili čak sa djecom, da bi svom djetetu obezbijedila poštovanje drugih. Prema svom djetetu ponekad se ponaša kao da je član kraljevske porodice i takav tretman zahtijeva i od drugih. 

Roditelji Lavovi obasipaju ljubavlju i pažnjom svoju djecu, igraju se sa njima, valjaju se po podu i vode drugarske razgovore, ali ih također uče poslušnosti i poštovanju starijih. Kada podviknu, očekuju da djeca stanu u stav 'mirno', a ako ni nakon lavljeg urlika ne poslušaju, dobiće batine. Negativne osobine Lavova roditelja vidljive su u pretjeranim očekivanjima i zahtjevima koje postavljaju pred svoju djecu. Teško je povjerovati, ali očevi Lavovi posebno su talentovani da dijete pogrešno vaspitaju uprkos strogoći. Najveća opasnost je u tome što djeci ponekad daju previše novca i što im kupuju preskupe poklone. 

Djevica: Uzrečica roditelja Djevice - Operi ruke! 

Osobe rođene u znaku Djevice nisu oduševljene roditeljstvom, jer im je nered prva asocijacija na pominjanje riječi dijete. Djevice vole da isplaniraju sve unaprijed, ali im se i pored toga djeca uglavnom 'dese' slučajno. Vrijedne i iznad svega snalažljive, Djevice su kao roditelji ponekad pretjerano savjesne, ali i uplašene. Naročito su zabrinute za zdravlje svoje djece. Od malih nogu uče ih da se zdravo hrane nudeći uvijek voće umjesto čokolade.

Majka Djevica nikada ne zaboravlja redovne dječije ljekarske kontrole i bezbroj puta u toku dana pita: ”Da li ste oprali ruke?” Njenu djecu nikada nećete vidjeti musavu, uflekanog džempera ili pocijepanih patika. Još je manja mogućnost da ih zateknete kako kvare igračke ili šaraju bojicama po zidovima. Majka Djevica će držati sve pod kontrolom i održavaće strogu disciplinu. Učiniće sve što je u njenoj moći da bi im usadila dobre navike. Posebno će se potruditi da djeca zavole knjige i nikad neće zaboraviti da im pročita priču pred spavanje. 

Negativne osobine roditelja Djevice ispoljavaju se kroz nepovjerenje u sposobnost svoje djece, pa se može desiti da njihovi mališani odrastu u osobe koje nemaju dovoljno samopouzdanja. Zbog težnje ka savršenstvu, roditelji Djevice veoma su kritični, neprestano pronalaze mane i zamjerke. Ovakvo ponašanje neku djecu motiviše, a drugu blokira, pa bi najbolje bilo da prvo shvate kako njihova djeca reaguju na kritike i da ih, u zavisnosti od toga, primjenjuju. 

Vaga: Uzrečica roditelja Vage - Lijepo se ponašaj! 

Vage ne dozvoljavaju da im bilo šta ugrozi lagodan život, pa makar to bilo i njihovo dijete. One moraju svakog dana da se opuste, naprave sebi atmosferu za uživanje ili, u najmanju ruku, da odspavaju poslije podne. 

Prije nego što postanu roditelji, pomisao na dijete u njima izaziva bojazan da će morati da se odreknu sitnih zadovoljstava, kao što su prva jutarnja kafa, popodnevno izležavanje u kadi ili čitanje omiljene knjige uvečer. Zbog svega ovoga Vage se teško odlučuju na roditeljstvo. A kada se to konačno desi, bračni partner im ostaje na 'prvom mjestu'. Ovo ne znači da zanemaruju dijete, ali kod njih bračni drug nikada ne pada u drugi plan. A čak i ako ne živi u slozi i harmoniji sa partnerom, naučiće svog potomka da poštuje i drugog roditelja. 

Teško podnose ulogu samohranog roditelja, pa tipični predstavnici ovog znaka u slučaju razvoda ili gubitka partnera, brzo pronalaze osobu koja će zamijeniti biološkog oca njihovoj djeci. Majka Vaga uvijek će priteći u pomoć djetetu koje je slabije od braće ili sestara. Njihov izbor je vaspitanje u duhu umjetnosti i lijepih manira, ali može se desiti da djecu od malih nogu vode na izbore za mis, upisuju ih u školu plesa ili na manekenske kurseve. 

Škorpija: Uzrečica roditelja Škorpije - Ovo ti nikada neću oprostiti! 

Najčešće vaspitavaju djecu u spartanskom duhu pokušavajući da ih pripreme za 'surovi svijet' koji ih čeka kada izađu iz toplog porodičnog doma. Kazne koje primjenjuju ponekad liče na kažnjavanje u vojsci, pa njihovi mališani često na spavanje odlaze bez večere ili dobijaju zabranu izlaska iz kuće tokom vikenda. Kod njih uvijek postoji 'granica' preko koje djeca ne smiju da pređu. 

Djeca Škorpija su 'istrenirana' da poštuju imovinu svojih roditelja i svega materijalnog što im oni pružaju. Na osnovu svega rečenog moglo bi se zaključiti da u porodici rođenih u znaku Škorpije manjka nježnosti i pažnje i da djeca bespogovorno moraju da cijene svoje roditelje, ali kao što ništa u životu nije samo crno ili bijelo, tako ni prethodna konstatacija ne važi uvijek, a posebno ne za sve Škorpije. Ne smijemo da zaboravimo onu nježnu i emotivnu crtu koju, iako nerado pokazuje, ima svaki predstavnik ovog znaka. Oni osjećaju veliku odgovornost prema djeci i potrebu da ih zaštite. Ali, s obzirom na to da im se često dešava da tek u kasnijim godinama postanu roditelji, mogu da budu veoma popustljivi prema djetetovim željama i da ga čak razmaze. 

Škorpije spadaju u osobe koje teže pravednosti, ali znaju da štite mlađu djecu od starije. I pored urođene posesivnosti, lako se opraštaju od djece, čak ih i podstiču da se što prije osamostale. 

Strijelac: Uzrečica roditelja Strijelca - Čemu ti služi glava? 

Strijelci nemaju razumijevanja za djecu sve dok i sami ne postanu roditelji, pa često kritikuju druge govoreći im: ”Ja ću svoje dijete drugačije i bolje vaspitati”. Međutim, onog trenutka kada postanu roditelji, sve 'pada u vodu, jer na površinu ispliva onaj dio njihove ličnosti koji nikada ne odraste. Teško podnose period dok su im djeca savim mala, pa očevi rođeni u ovom znaku vrlo malo vremena provode pored novorođenčeta, jer ne mogu da podnesu plač i monotoniju svakodnevnih obaveza oko njih. 

Majke rođene u znaku Strijelca obično padaju u postporođajnu depresiju, jer ne mogu da pojme da je normalno da nisu u stanju da shvate šta beba želi. U slučaju da im je bračni partner rođen u znaku Bika ili Raka, taj period može da bude bezbolan, ali ako su u braku sa Lavom ili Jarcem, onda situacija može da bude dramatična. Međutim, kada beba počne da hoda i priča, stvari se mijenjaju i Strijelac počinje da se igra sa svojim djetetom ponašajući se kao da je i sam dijete. Kako dijete odrasta, tako se i roditelj rođen u ovom znaku prilagođava, pa bi se moglo reći da na neki čudan način 'zajedno odrastaju' i postaju ozbiljniji. 

I majke i očevi rođeni u znaku Strijelca smatraju da je priroda najbolje mjesto za odrastanje njihovog djeteta, pa ukoliko nemaju neku kućicu na planini, trude se da bar vikende i godišnje odmore provedu sa djecom daleko od civilizacije. 

Jarac: Uzrečica roditelja Jarca - Pokaži malo više poštovanjai odgovornosti! 

Jarčevi su konzervativni roditelji koji svoju djecu uče tradicionalnim vrijednostima kao što su poštenje, istinoljubivost, ljubaznost i poštovanje odraslih. 

Žene se ponekad odriču majčinstva radi karijere, ali ako se poslu posveti partner, one će svu odgovornost preuzeti na sebe. Muškarac Jarac je 'pater familias', on je taj koji ponosno sjedi na čelu stola i koji insistira na poštovanju običaja i na disciplini. Tipičan predstavnik ovog znaka svojoj će djeci pred spavanje pričati o časnoj prošlosti njihove porodice. Otac Jarac neće 'štedeti' prut i neće razmaziti svoju djecu. Najbitnije mu je da im obezbijedi sredstva za život, a u bjesomučnoj trci za novcem, može da se desi da zanemari emotivne potrebe djeteta. 

Oni su vrlo nevješti u ispoljavanju emocija (što ne znači da nisu emotivni), pa poljupce, zagrljaje i pohvale najčešće zamjenjuju poklonima. Ipak, djeca koju vaspitavaju Jarčevi izrastaju u odgovorne i uravnotežene ličnosti. Majka Jarac može da izvrši izuzetno snažan uticaj na svog sina, tako da on nikada ne uspije da se odvoji od nje. Za razliku od muškarca rođenog u ovom znaku, ona vrlo rijetko tuče svoju djecu, ali uspijeva da im nametne osjećaj odgovornosti. Na čudan način, ona upravlja životom svog djeteta čak i ako živi daleko od nje.

Vodolija: Uzrečica roditelja Vodolije - Razumijem te, potpuno te razumijem...

Roditelji koji poštuju ličnost, želje i mišljenje svog djeteta sigurno su rođene u znaku Vodolije. Doduše, ponekad pretjeraju u porodičnoj 'demokratiji', pa djecu opterete tako što im, objašnjavajući zašto ne mogu da im kupe igračku, predstave kako funkcioniše čitav društveni sistem. Osim toga, veoma im je teško da shvate koliko su njihova djeca zapravo mala. Djeci daju punu slobodu u osmišljavanju slobodnog vremena. 

Vrlo je zanimljivo da roditelji Vodolije svoje potomke ni na šta ne prisiljavaju, jer iskreno vjeruju da to stvara odbojnost prema onome što treba da se uradi. Ovi poletni i nadasve maštoviti mama i tata uvijek primjenjuju avangardne metode u vaspitanju, ali isto tako znaju da se djeca najbolje uče 'dobrim primjerom', pa se često dešava da neodgovorna i neorganizovana Vodolija 'preko noći' postane uredan i organizovan roditelj koji želi da i njegovo dijete bude takvo. Bez obzira na uzrast, djeca će ih smatrati najboljim slušaocima, ekspertima u pričanju divnih bajki, ali i rješavanju komplikovanih domaćih zadataka. Najbitnije im je da budu prijatelji svom djetetu i to im, najčešće, uspijeva. 

Najteži period za djecu čiji su roditelji rođeni u ovom znaku je pubertet, jer će ih sigurno nervirati Vodolijino 'razumijevanje svih životnih situacija', pa i tinejdžerskih problema. Ponekad pripadnici ovog znaka suviše misle na sebe i svoju slobodu, pa njihova djeca mogu da odrastu sa osjećajem da su dužni da štite i paze svoje roditelje. 

Ribe: Uzrečica roditelja Riba - Sjedi malo i razmisli... 

Prije nego što se okušaju u ulozi roditelja, Ribe su uvjerene u to da neće dobro obavljati taj posao. Muškarci rođeni u ovom znaku toliko su nezainteresovani za dječicu iz komšiluka da ih čak i ne primjećuju. On čezne za nježnošću, ali ne i za porodicom, jer se plaši odgovornosti koju porodični život sa sobom nosi. Međutim, onoga trenutka kada postane otac, shvata da posjeduje svu mudrost koja je potrebna za 'podizanje podmlatka'. Učiće ih da crtaju, fotografišu ili da dube na glavi, rado će im pokazivati mađioničarske trikove, slušaće njihove probleme, ali neće znati da se suoči sa svakodnevnim životnim problemima, pa će umjesto novca ili vrijednog poklona njegov mališan za rođendan dobiti portret koji je upravo njegov maštoviti otac naslikao. 

Žene Ribe, također, teško prihvataju odgovornost, ali kada postanu majke, u stanju su da se potpuno predaju njezi pa da, kao i muški predstavnici ovog znaka, od svoje djece naprave prave mamine maze. Majka Riba će biti 'slaba' na nesnalažljivije ili bolešljivije dijete. Ako se odluči na usvajanje, odabraće upravo ono dijete koje niko ne želi.Djeca čiji su roditelji Ribe veliki su optimisti, ali problem može da nastane ako roditelj često mijenja raspoloženje, te često prelazi iz faze optimizma u fazu pesimizma – u tom slučaju, dijete može da odraste u konfuznu osobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.