LIFESTYLE

Najlakši način da očistite frižider i to bez hemije

A.Z.

17.7.2017

Možda i najbitnije svakako jeste pitanje higijene frižidera. To je komad bijele tehnike koji neprestano radi i, što je još važnije, u njemu čuvamo hranu. Kada nije čist stvara se rizik od nastanka bakterija koje putem hrane mogu lako dospjeti u naš organizam, prenosi Prva.rs.

Rešetke i police u frižideru moraju svakodnevno da se brišu. Ne dozvolite da se osuši i skori sadržaj iscurjelog sosa ili drugih ostataka hrane. Osim što će vam kasnije biti daleko teže da sastružete skorjele fleke, one postaju i izvor za nastanak baterija. Posuđe koje odlažete u frižider, također mora da bude besprijekorno čisto. Prije nego što ih vratite u frižider, prebrišite tegle od džema ili salate, bočice kečapa i slično.

Provjeravajte rok trajanja hrane koju držite u frižideru, a naročito u kakvom su stanju njihova pakovanja. Važno je da ništa ne curi, na primjer meso koje se odmrzava ili bobičasto voće zamrznuto u kartonskim kutijicama. Hranu koja se odmrzava izvadite iz njihovih pakovanja i prebacite u tanjir.

Jednom nedjeljno brišite spoljašnji dio vrata frižidera, naročito ivice i vrh, i to čistom krpom umočenom u vodu s malo deterdženta za suđe. Povedite računa o plastičnim ili metalnim dijelovima za otvaranje vrata friza i frižidera, jer se na njima često nalaze mrlje i prljavi otisci prstiju. Za čišćenje dijelova od nehrđajućeg čelika koristite specijalan, kupovni sprej.

Unutrašnjost frižidera ne smijete da čistite deterdžentom niti bilo kojim drugim hemijskim sredstvom, jer ako ga dobro ne isperete lako će dospjeti u hranu. Koristite prirodna sredstva, a najbolje bi bilo da pomiješate dvije kašike sode bikarbone i 1/4 l vrele vode. Isperite vlažnom krpom pa posušite čistim peškirom. Na ovaj način ćete se riješiti i neprijatnih mirisa.

Unutrašnjost frižidera čistite na svaka dva-tri mjeseca. Posebnu pažnju posvetite sitnim pregradama za jaja i policama u vratima frižidera.

Neprijatne mirise iz frižidera uklonit ćete uz pomoć taloga od kafe. Stavite talog na tacnicu, a potom u frižider i ostavite da prenoći. Ujutro će neprijatni mirisi nestati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.