LIFESTYLE

Dešifrovali đavolovo pismo poslije 300 godina

Avaz.ba

12.9.2017

Misteriozno šifrovano pismo, koje je u 17. vijeku napisala časna sestra koja je tvrdila da ju je zaposjeo sam đavo, konačno je dešifrovano pomoću algoritma koji je nađen, začudo, na dark vebu (skrivenom dijelu interneta kome ne može svako da pristupi).

Sestra Marija Krocifisa de la Koncecione je tvrdila da je Lucifer pokušavao da je namami kako bi postala sluga zla, dok je pisala pisma u manastiru Palma di Montekjaro, 11. avgusta 1676. godine, piše „Stampa“.

Tada je napisala poruku koristeći razne simbole i jezike, uključujući grčki jezik, ćirilicu, arapsko i rusko pismo. Vjekovima su stručnjaci, kriptografi, mistici i okultisti bezuspješno pokušavali da dešifruju tekst.

Nedavno je tim iz „Ludum naučnog centra“ na Siciliji na dark vebu naletjeo na algoritam koji im je omogućio da dešifruju naizgled nerazumljiv kod.

- Čuli smo za softver koji vjerovatno koriste obavještajne službe za dešifrovanje, rekao je Danijel Abate, direktor centra, prenio je „Tajms“.

- Priprjemali smo softver drevnim grčkim, arapskim, rumunskim i latiničnim alfabetom za razbijanje koda pisma kako bismo pokazali da je stvarno đavolje, rekao je on.

Novoskovani prevod bizarno složenog pisma podstakao je spekulacije da ne samo da je časna sestra bila talentovani lingvista, već i da je možda bolovala od šizofrenije.

Pismo navodno opisuje Sveto trojstvo u katolicizmu, Boga, Isusa i Svetog Duha, kao „beskorisne mase“ i dalje navodi da „Bog misli da može da oslobodi smrtnike“, istovremeno ohrabrujući ljude da napuste Boga.

- Ja lično vjerujem da je sestra dobro poznavala jezike, što joj je omogućilo da smisli šifrirano pismo, a možda je patila od šizofrenije, zbog čega je zamišljala dijalog sa đavolom, dodao je Abete.

- To nije zaustavilo brojne zainteresovane satanističke sekte koje sa mnom kontaktiraju od kada sam objavio naše zaključke, dodao je Abete.

- Moja teorija je bila da je ovo precizan alfabet koji je izmislila časna sestra koja je sa velikom pažnjom izmješala znakove. Svaki simbol je dobro osmišljen i strukturiran, postoje znaci koji se ponavljaju, možda namjerno ili možda nesvjesno, rekao je Abete, navodi „Internešnel biznis tajms“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.