SRBIJA

Spektakularne vile sa 10 soba, bazenima i zlatnim skulpturama

Luksuz na sve strane

Avaz.ba

22.7.2018

Zabačeno selo Gomilica u Srbiji godinama privlači pažnju svjetskih medija, jer je ovo malo mjesto proglašeno za najbogatije naselje Roma na svijetu.

U ovom selu izgrađene su vile takvog tlocrta i oblika da bi se na nešto drugačijim lokacijama u njima mogle zamisliti svjetske pop ili filmske zvijezde.

Ulaganje novca

Ispred svake vile ili omanjeg dvorca nalaze se skulpture, kao što su zlatni lavovi, kipovi konja u skoku, ptica, pasa. Pri gradnji se nije štedjelo. Posvuda su bazeni, ograde su visoke, niklovane ili od kovanog željeza. Ko nema zgradurinu od nekoliko desetaka soba, kao da ništa nije učinio.

Vile su se gradile tako da svaka kćerka, svaki sin, svaki unuk ili unuka imaju barem po jednu sobu ili dvije, a još bolje tri. Na nekim zemljištima nalaze se i dvije ili tri kuće. Sve kako bi imali u čemu uživati dva ili tri puta godišnje, koliko navraćaju u Gomilicu na dvije ili tri sedmice.

Jedan od vlasnika luksuzne vile u ovom naselju je Petar Đorđević (71), koji je ispričao da je, od 50 godina svog radnog vijeka, 40 godina odradio kao vozač kamiona radeći kao gastarbajter u Austriji, a zarađeni novac ulagao je u gradnju vile.

 Jednom godišnje

- Svašta sam u životu pretrpio i sve što sam imao, uložio sam u ovo ovdje. Otprilike, kad bih to pretvorio u današnju valutu, mislim da bi to bilo oko milion eura – rekao je Đorđević.

On živi u Beču, a njegova porodica u međuvremenu je postala trogeneracijska dinastija i njih 40 sada svakog ljeta dolazi na koju sedmicu kako bi uživali u onome što im je izgradio Đorđević.

Prema pričama mještana ovog malog naselja, gastarbajteri iz Gomilice takmiče se ko će izgraditi veću, spektakularniju i ljepšu kuću. Tako je i nastalo ovo malo, ali luksuzno naselje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.