TEHNOLOGIJA

Ova fotografija najbolje otkriva kako će izgledati raketa milijardera koja će letjeti na Mars i Mjesec

Instagram

Blic.rs

25.9.2018

Američki milijarder i poduzetnik Ilon Mask objavio je nekoliko novih, rijetkih i otkrivajućih uvida u izgradnju letjelice njegove kompanije “SpaceX” koja će ići na Mars i Mjesec, prenosi "Blic.rs". 

Mask je prije nekoliko dana objavio da će prvi putnik koji će obići Mjesec njegovom raketom BFR biti japanski milijarder Jusaku Mezava, kada je i pokazao nekoliko fotografija o radu unutar “SpaceX-a” u postrojenju u losanđeloskoj luci. 

To su bili prvi novi detalji o konstrukciji rakete od aprila.

Stručnjaci kažu da novoobjavljene fotografije otkrivaju nove informacije o izgradnji BFT i brzini napretka projekta.

- Neobično je za kompanije, čak i vladine agencije koje prave rakete, da otkriju mnogo toga o onome što razvijaju. Ali, ono što Mask želi jeste da povede javnost sa sobom. On živi i diše s tom kompanijom, pa kad ima nešto oko čega je uzbuđen, želi to pokazati i biti što je transparentniji moguće – izjavio je Marko Seseres, analitičar “Til grupe”, prenio je “Sajens alert”.

BFR je lansirni sistem na 39 nivoa, napravljen iz dva djela – 55 metara visokog svemirskog broda, “od glave do pete”, i 70 metara visokog raketnog motora koji vodi letjelicu u orbitu. Mask je rekao da je svemirski brod najteži dio sistema za izgradnju, pa “SpaceX” prvo pravi prototip.

Mask želi lansirati brod u orbitu i nadopuniti ga gorivom dok kruži oko Zemlje. Brod potom može uključiti svoje motore, letjeti svemirom, sletjeti na Mars i potom se vratiti na Zemlju. Sistem je osposobljen za ponovno korištenje, pa bi ovu akciju – kako se navodi – trebalo biti u stanju da ponovi više puta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.