UKRAJINA

Starica živi sama u Černobilu: Ima važnu poruku za sve

Njen intervjuu na YouTubeu star dvije godine je zbog serije ponovno postao aktualan

Valentina živi u kontaminiranoj zoni. Printscreen: YouTube

E. Š. / Avaz.ba

21.6.2019

Černobil je za neke misteriozna kontaminirana zona u kojoj ne treba boraviti, za neke izazov, ali nekima je to još uvijek dom.

Bivša medicinska sestra Valentina još uvijek živi u kontaminiranoj zoni, a njen intervjuu na YouTubeu star dvije godine je zbog serije ponovno postao aktualan.

Valentina se s suprugom koji je radio u elektrani doselila u Pripjat i tamo su zajedno živjeli do eksplozije. Starica je opisala šta se dogodilo u noći kada se dogodila eksplozija. Jedan njen kolega iz bolnice došao je po nju oko 1:35 sati (eksplozija se dogodila u 1:24 sati) i rekao joj da hitno dođe u bolnicu.

- Radili smo cijelu noć. Došla sam kući tek ujutro. Stalno sam razmišljala kako ću spasiti svoju djecu pa sam ih odlučila poslati u Bjelorusiju. Moja kćerka je umalo poginula jer je na brodu bila golema gužva - kazala je Valentina.

 Starica je ispričala da je učinila nešto jako opasno za svoju prijateljicu čiji je muž poginuo te noći.

- Ona me nazvala i pitala je li došao u bolnicu. Rekla sam da nije. Onda me zamolila da odemo zajedno u elektranu provjeriti je li on još tamo. Otišla sam s njom, sigurna sam da bi i ona učinila isto za mene - priča starica. 

Valentinin muž umro je nakon 40 godina braka, a ona je danas sama u jednom selu u Zoni isključenja. Vrijeme provodi sa životinjama, peca i uzgaja biljke.

- Htjela bih poručiti ljudima da je naš planet cvijet svemira i da smo tu samo gosti. Zemlja nam je darovana i trebamo je održavati sigurnom. Želim mir, blagostanje i sklad. Zaista imamo dovoljno da budemo sretni - kazala je Valentina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.