ISPUNIO CILJ

Milijarder koji je želio umrijeti švorc, ostao je bez bogatstva

U posljednjih 40 godina Čak Fini donirao je čak osam milijardi dolara

Čak Fini: Džejms Bond filantropije. Agencija

Avaz.ba

21.9.2020

Čarls Čak Fini (Charles Chuck Feeney), bivši milijarderi suosnivač maloprodajnog diva ''Duty Free Shoppers'' donirao je cijelo svoje bogatstvo u dobrotvorne svrhe.

Živio skromno

Fini je zaradio milijarde osnivanjem kompanije ''Duty Free Shoppers'' zajedno s Robertom Millerom, ali živio je prilično skromnim životom.  Bio je poznat kao veliki filantrop i često je svoj novac donirao u dobrotvorne svrhe, a bio je velik zagovornik takozvane ideje Giving while living (Davanje za života). 

- Naučili smo mnogo toga i jako sam zadovoljan što smo uspjeli to ostvariti. Zahvaljujem svima koji su bili dio ovog putovanja. A oni koji se pitaju o ideji Giving while living: ''Pokušajte, svidjet će vam se”, rekao je Fini za Forbes.

U posljednih 40 godina, Fini je donirao više od osam milijardi dolara u dobrotvorne svrhe i sveučilištima kroz svoju organizaciju ''The Atlantic Philanthropies'' i to anonimno.

Tajno djelovanje

Organizaciju je službeno zatvorio 14. septembra nakon što je ispunio svoju dugogodišnju misiju. Za Forbes je izjavio da je za svoju suprugu i sebe, za mirovinu, ostavio sa strane oko dva miliona dolara. 

Dok se mnogi bogati filantropi na sva zvona hvale u medijima svojim donacijama, Fini je bio odlučan u namjeri da njegove donacije ostanu tajne, nešto zbog čega ga je Forbes prozvao Džejmsom Bondom (Jamesom Bondom) filantropije.

Nadahnuo druge

Svojim djelovanjem nadahnuo je i Bila Gejtsa (Billa Gatesa) i Varena Bufeta (Warrena Buffetta) koji su osnovali Giving Pledge 2010. godine. To je kampanja kojoj je cilj uvjeriti najbogatije pojedince na svijetu da prije svoje smrti doniraju barem pola svog bogatstva. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.