DRUŠTVENE MREŽE

Utjecaj TikToka na prodaju hrane: Zbog novog trenda feta sir nestaje s polica u SAD

#fetapasta ima više od 600 miliona pregleda

Recept hit na društvenim mrežama. Printscreen

A. Č.

21.3.2021

Dobavljači sira u posljednje vrijeme su oduševljeni fenomenom video recepata poznatim kao pečena tjestenina s feta sirom. Zato je Anne Saxelby, osnivačica i suvlasnica dućana sira Saxelby Cheesemongers iz New Yorka, bila iznenađena kad joj je dobavljač rekao da je recept na popularnoj aplikaciji TikTok potaknuo ogromnu potražnju za fetom da ona skoro da nije ni dobila svoju sedmičnu pošiljku.

Saxelby i njezin proizvođač fete - Narragansett Creamery, mala mljekara na Rhode Islandu - bili su zbunjeni fenomenom video recepata poznatim kao pečena feta tjestenina. 

To je izuzetno lagano jelo s cherry rajčicom, maslinovim uljem, čilijem i lukom u koje se dodaje komad feta sira. Sve se zajedno peče u rerni, a potom se doda tjestenina i sir se pomiješa s ostalim sastojcima.

@cookingwithayeh

Baked Feta Pasta is def worth all the hype!! Inspired by the lovely @feelgoodfoodie 💗 #fyp #foodtiktok #bakedfeta #pasta #foryou #foryoupage

♬ Taste It - Ikson

No, u Sjedinjenim Državama to zapravo nije postalo hit sve dok početkom januara na TikTok-u nije počeo ubirati obožavatelje. 

Videozapise s pripremom ovog jela snimali su influenceri kao i tinejdžeri bez puno pratitelja. Sada #fetapasta ima više od 600 miliona pregleda, ne računajući dijeljenje na Instagram, Twitter, Facebook i ostalo.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.