AMERIČKI SAN

Najduži automobil na svijetu ima bazen, teren za mini-golf

Vozilo može da primi sedamdeset pet ljudi

Najduži automobil na svijetu. AGENCIJE

A. F.

16.3.2022

Najduži auto na svijetu napravljen je u SAD. 

Ova limuzina, koja se zove Američki san, sastoji se od šest spojenih automobila marke Kadilak Eldorado i vozi se na čak dvadeset šest točkova. 

Prema navodima Ginisove knjige rekorda, kada bismo poredali dvanaest Smartova jedan iza drugog, ovaj auto bi i dalje bio duži.

Vozilo može da primi sedamdeset pet ljudi, a ono sadrži i bazen sa daskom za skakanje, teren za mini-golf, đakuzi, vodeni krevet i, vjerovali ili ne, helidrom.

Zanimljivo je da se ovom limuzinom može upravljati sa obje strane vozila, s tim da nije baš jasno kuda bismo išli sa jednim ovako glomaznim automobilom.


Prva verzija Američkog sna napravljena je davne 1986. godine. Limuzina je tada bila dugačka oko 18 metara. Njen tvorac, kolekcionar automobila Džej (Jay) Orberg, međutim, i dalje nije bio zadovoljan dužinom limuzine, pa joj je dodao još 6 metara. Ovo neobično vozilo je već tada privuklo pažnju javnosti i uvršteno je u Ginisovu knjigu rekorda kao najduži automobil na svijetu.

Nekoliko decenija kasnije, Američki san u veoma lošem stanju prodavao se na sajtu eBay, gdje ga je primijetio Majkl Dezer (Michael Deser) vlasnik muzeja automobila u Orlandu. On ga je pazario i u njegovu restauraciju uložio pozamašnih 250.000 dolara. Limuzina je još jednom nadograđena i tako je sa dužinom od malo više od 30 metara oborila svoj svjetski rekord.

- Ovaj auto očigledno nije za svakodnevnu vožnju - izjavio je Dezer. On je također izrazio želju da ga pretvori u električno vozilo, ali i da mu doda još koji metar više. Pretpostavljamo da će biti zadovoljan kada u Američki san bude moglo da stane sto ljudi, ali nikad se ne zna sa ovakvim entuzijastima za automobile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.