NEVIDLJIVO

Imaginarno umjetničko djelo na aukciji se prodaje za pola miliona dolara

Sa širinom manje od 20 centimetara, račun potvrđuje vlasništvo nad jednim od Klajnovih imaginarnih prostora, koje je nazvao "zone nematerijalnog slikovnog senzibiliteta"

Račun koji potvrđuje vlasništvo. Instagram

A. F.

26.3.2022

Račun iz 1959. godine koji potvrđuje vlasništvo nad nepostojećim djelom umjetnika Ivesa Klajna (Yvesa Kleina) prodaje se na aukciji, a iz Sotheby's kuće procjenjuju da bi mogao dostići cijenu od pola miliona američkih dolara.

Umjetnik Ives Klajin je 1958. godine slavno otvorio izložbu pod nazivom "Praznina", na kojoj je postavio veliki ormar u praznu prostoriju. Hiljade posjetitelja koji su platili ulaznice pojavili su se u pariskoj galeriji kako bi vidjeli - ništa.


Nakon uspjeha izložbe, francuski umjetnik je potom napravio korak dalje - dajući kolekcionarima priliku da kupe niz nepostojećih i potpuno konceptualnih prostora u zamjenu za čisto zlato.

Sada, skoro 60 godina nakon njegove smrti, jedna od potvrda koje je napisao da dokaže vlasništvo nad njegovim nevidljivim umjetničkim djelima je na prodaju, a aukcijska kuća Sotheby's procjenjuje da bi mogla koštati do 551.000 dolara.

Sa širinom manje od 20 centimetara, račun potvrđuje vlasništvo nad jednim od Klajnovih imaginarnih prostora, koje je nazvao "zone nematerijalnog slikovnog senzibiliteta". Dizajniran je da liči na bankarski ček, a potpisao ga je umjetnik te označio datum 7. decembra 1959. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.