I TO JE MOGUĆE

Britanska gimnastičarka alergična na "snažne emocije": Znojenje i smijeh mogu je ubiti

No prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživjela je s 18 godina

Nataša. AGENCIJE

A. F.

7.7.2022

Znojenje ili smijeh može biti kobno za Natašu Koust (Natashu Coates) britansku gimnastičarku, koja je "alergična na jake emocije".

Nataša ima sindrom aktivacije mastocita - to znači da je alergična na "snažne emocije" i da bi je smijeh ili tuga mogli koštati života.

Za nju promjene statusa njenog tijela - poput znojenja ili smijanja - može uzrokovati po život opasnu alergijsku reakciju. Ona je toliko zabrinuta da je planirala vlastitu sahranu kada je imala samo 20 godina.

Priznala je da čak i bezazleni noćni izlazak može završiti katastrofom.

- Kad ste u noćnom izlasku s prijateljima i padnete u anafilaktički šok samo zbog previše smijeha, to će vam "uljepšati" večer - rekla je.

I to joj se i dogodilo.

- Dobro smo se smijali kad su mi jezik i grlo natekli. Jedan prijatelj je pozvao Hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da upotrijebim lijek kako bih spriječila gušenje - ispričala je.

Prijatelji su je tješili prije nego što je izgubila svijest i završila na intenzivnoj njezi.

- Alergična sam na jake emocije. Sve promjene u statusu tijela, bilo da se smijem, plačem, da sam tužna ili pod stresom, mogu izazvati hemijsku reakciju. To se događa gotovo svaki dan i hospitalizirana sam više od 500 puta - dodaje.

Kada osjeti da počinje, uzbudi se i pokušava to potisnuti, u suprotnom završi s gorom reakcijom, što za nju predstavlja "začarani krug".

Objašnjavajući sindrom aktivacije mastocita, Natasha iznosi kako primjera radi i ubod koprive može izazvati kvržicu koja svrbi - što je uzrokovano histaminom, hemikalijom koja dolazi iz mastocita.

- U mom su tijelu mastocite preosjetljive. Oslobađaju previše hemikalija kao odgovor na manji napad, poput uboda koprive ili intolerancije na hranu. Moje tijelo to čini čak i spontano, ono otpušta hemikalije bez razloga. Tako da sam alergična na ništa i na sve, sve u isto vrijeme - objašnjava Natasha.



Dok je bila mlađa, često je bila bolesna i imala je čudne reakcije na različitu hranu, no pretpostavljala je da je samo "osjetljiva".

No prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživjela je s 18 godina.

- Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osjetila drhtavicu, vrtoglavicu i bilo mi je teško disati. U bolnicu su me odveli uz policijsku pratnju. Bila sam bez svijesti, ali kad sam došla sebi, bila sam prestrašena - rekla je.

Ljekari su je uvjeravali da se to može dogoditi našim tijelima, rijetko, pa je pomislila da je imala reakciju kakva se događa jednom u životu. Međutim, nakon toga je imala osam reakcija u dvije sedmice zbog kojih se vratila na Hitnu pomoć.

Svi njeni prijatelji također su obučeni za njen lijek, no priznaje da je njena porodica često "uplašena" jer se pitaju "koja će reakcija biti njena zadnja".

Natašaa priznaje da ponekad izbjegava neke društvene situacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.