SAUDIJSKA ARABIJA

Pogledajte kako izgleda futuristički saudijski grad Neom

Prvobitno, projekat je trebalo da predstavlja regionalnu Silicijumsku dolinu, biotehnološko i digitalno čvorište na 26.500 kvadratnih kilometara

Neom. Screenshot

A. F.

30.7.2022

Futuristički saudijski megagrad Neom zamišljen je kao dva nebodera koji se protežu 170 kilometara kroz pustinju i ne bi imao ulice, već leteće taksije i bio bi u skladu sa svim ekološkim normama.

Dvije paralelne dugačke strukture sa spoljnih strana bi bile pokrivene staklima koja bi reflektovala svijetlo, a projekat je pokušaj princa Muhameda bin Salmana da razgrana ekonomiju kraljevstva.

Prvi put najavljen 2017. godine, Neom je od početka izazivao skeptičnost, a arhitekte i ekonomisti dugo već sumnjaju u njegovu isplativost.

Tokom prezentacije u ponedjeljak, princ Muhamed predstavio je još ambiciozniji projekat koji bi funkcionisao bez automobila i za koji tvrdi da bi bio “ubjedljivo najbolji grad za život na planeti”.

Planovi za Neom su se u velikoj mjeri mijenjali tokom godina, što je dodatno pojačalo strahove da se megagrad nikad neće obistiniti.

Prvobitno, projekat je trebalo da predstavlja regionalnu Silicijumsku dolinu, biotehnološko i digitalno čvorište na 26.500 kvadratnih kilometara.

Iako su zvaničnici ranije planirali da populacija grada bude oko milion stanovnika, princ Muhamed rekao je da će do 2030. godine imati 1,2 miliona, a do 2045. godine devet miliona.

Princ Muhamed se nada da će projekat biti odskočna daska za porast stanovništva širom kraljevstva, koji bi od Saudijske Arabije napravio ekonomsku silu. Planovi su da u kraljevstvu do 2030. godine živi 50 miliona ljudi (polovina Saudijaca i polovina stranaca), što bi predstavljalo veliki skok u odnosu na trenutnih 34 miliona.

Do 2040. godine, princ kaže da je krajnji cilj 100 miliona stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.