ATRAKCIJA

Uspomena na Ledeno doba: Pećina sa 100 metara dugačkim ledenim tunelom

Plaća se i ulaznica, a doživljaj će biti neprocjenjiv, pogotovo što je riječ o destinaciji koja nije pretrpana turistima

Ledeni tunel atrakcija za turiste. AGENCIJE

A. F.

18.9.2022

Jedna od najposebnijih švicarsko-alpskih atrakcija je svakako ledenjak Rona na jugu zemlje, nedaleko od granice sa Italijom. Lako dostupan i impresivan, svake godine privlači hiljade posjetilaca – ali, kao i mnogi drugi ledenjaci na svijetu, ima isti problem kao i oni. Topi se.

Tokom 19. vijeka glečer na izvoru rijeke Rone protezao se sve do dna doline u blizini zaseoka Hamlet, pa su gosti hotela Grand mogli da ga vide. Danas se veliki dio ledenjaka otopio, ostavljajući za sobom vidljiv trag gole stijene.



Ledeni tunel. AGENCIJE

Kao uspomena na “Ledeno doba” ostala je prelijepa ledena pećina kod hotela Belvedere sa svojim 100 metara dugačkim ledenim tunelom. Cio hodnik, odnosno pećina je od leda i jedino što po nekoj logici prirode ovdje ne pripada jesu drvene daske na podu.

Obilazak traje oko pola sata, a za to vam nije potreban vodič, već posjetioci sami idu na ovu ledenu ekspediciju.

Plaća se i ulaznica, a doživljaj će biti neprocjenjiv, pogotovo što je riječ o destinaciji koja nije pretrpana turistima. Ako izbjegavate sezonu, odnosno jul ili august, srešćete vrlo malo ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.