USKORO ODLUKA

Oglasili se iz Mete: Donald Tramp bi mogao da se vrati na Facebook već u januaru

Meta je u junu 2021. objavila da suspenduje Trampov nalog na dvije godine, nastavivši početnu suspenziju od 7. januara te godine, dan nakon što je gomila Trampovih pristalica izazvala ozbiljne nerede u Americi

Donald Tramp. AP

H. J. I.

22.9.2022

Nik Kleg, predsjednik za globalne poslove u kompaniji Meta, rekao je za publikaciju Semafor da bi zabrana bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) na Facebooku mogla biti ukinuta već u januaru, ako se donese odluka o vraćanju njegovog naloga nakon što suspenzija istekne.


Jasna odgovornost

Meta je u junu 2021. objavila da suspenduje Trampov nalog na dvije godine, nastavivši početnu suspenziju od 7. januara te godine, dan nakon što je gomila Trampovih pristalica izazvala ozbiljne nerede u Americi.

Kleg je rekao da će Meta svoju odluku zasnivati na razgovorima sa stručnjacima i na tome da li postoji rizik od "povrede u stvarnom svijetu", prenosi Semafor.

- Ako mislimo da na našoj platformi postoji sadržaj koji će dovesti do povrede u stvarnom svijetu, fizičke povrede, onda osjećamo da imamo jasnu odgovornost da djelujemo protiv toga - rekao je Kleg.


Imao 35 miliona pratilaca na Facebooku

Tramp je imao 35 miliona pratilaca na Facebooku. Ukidanje njegove zabrane bilo bi dobro za svaku buduću kampanju, ako bi se ponovo kandidovao za predsjednika 2024. godine.

Facebook nije bio jedina društvena platforma koja je zabranila Trampa. Twitter je 8. januara 2021. objavio da je "trajno suspendovao" njegov nalog "zbog rizika od daljeg podsticanja nasilja".

Tramp je u februaru ove godine pokrenuo sopstvenu konzervativnu društvenu platformu Truth Social koja je za sada ogroman neuspjeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.