NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

Luksuz pod zemljom: Ovako izgleda najveće atomsko sklonište na svijetu

U mirnoj dolini Češke nalazi se najveće i najluksuznije sklonište na svijetu koje se prostire na 323 hiljade četvornih metara

Najluksuznije atomsko sklonište na svijetu. Profimedia

H. J. I.

31.10.2022

Uz neprestane prijetnje nuklearnim napadom iz Sjeverne Koreje, interes za podzemnim bunkerima u stalnom je porastu, a u mirnoj dolini Češke nalazi se najveće i najluksuznije sklonište na svijetu koje se prostire na 323 hiljade četvornih metara.


Bazen, spa, vinski podrum...

Budući vlasnik luksuznog zdanja imena Oppidium, scenarij sudnjeg dana tako će doživjeti u dvospratnoj podzemnoj vili koja, između ostalog, stiže s bazenom i spa kutkom, vinskim podrumom, vrtom sa simulacijom prirodne svjetlosti, kinom, bibliotekom, salom za sastanke, medicinskim i kirurškim ustanovama i zapovjednom prostorijom za komuniciranje s vanjskim svijetom.

Izgradnja najluksuznijeg i najvećeg atomskog skloništa na svijetu započela je 1984. godine, a za njega je odgovoran češki poduzetnik Jakub Zamrazil. Prema riječima investitora, postoji nekoliko osoba zainteresiranih za kupnju luksuznog skloništa uslijed straha od nuklearnog napada. Sa imenom kupca Zamrazil ne planira izlaziti u javnost, kao ni s cijenom koja će zasigurno doseći astronomske proporcije.


Bunkeri i sigurne sobe

Iako si ni najveće holivudske zvijezde ne mogu priuštiti najluksuznije sklonište smješteno u Češkoj, za scenarij sudnjeg dana one su itekako spremne.

Zabrinuti zbog opće nesigurnosti, pronašli su način da budu sigurniji tako što grade bunkere i sigurne sobe unutar luksuznih domova i plaćaju ih do 100 miliona dolara.

Kompanije koje se bave gradnjom ovih prostora kažu kako je potražnja do sada rasla oko 20 posto svake godine. Ipak, nakon bombaških napada u cijelome svijetu, ali i vrlo čestih krvoprolića u Americi, zvijezde su bunkere i sigurne sobe s tajnim prolazima, sefovima i, primjerice, vratima otpornim na metke počele doživljavati kao da traže najmoderniju kuhinju ili preljevni bazen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.