FOSILI I STATUE

Ovo su najveća otkrića u oblasti arheologije i paleontologije u ovoj godini

Jedno od značajnijih otkrića naučnika zabilježeno je na ostrvu Borneo u Južnoj Aziji

Među otkrićima koja se posebno ističu tokom 2022. godine, najupečatljiviji su fosil dinosaurusa koji je iskopan u Mongoliji. ANADOLIJA / ILUSTRACIJA

A. O.

31.12.2022

Naučnici su tokom ove godine došli do izuzetnih otkrića u oblasti arheologije i paleontologije.

Među otkrićima koja se posebno ističu tokom 2022. godine, najupečatljiviji su fosil dinosaurusa koji je iskopan u Mongoliji, najstariji ljudski fosil otkriven u Španiji i najstariji poznati fosil predatora pronađen u Velikoj Britaniji.


Fosili dinosaura

Veliku pažnju javnosti su posebno privukli pronalasci fosila dinosaurusa.

U Mongoliji je otkriven fosil nove vrste "dinosaurusa grabežljivaca i ronilaca", koji ima aerodinamično tijelo slično vrstama ptica kao što su pingvini, piše Anadolija. Riječ je o prvom fosilu dvonožne vrste dinosaurusa mesoždera koji ne leti, a nazvan je "Natovenator polydontus", što znači "plutajući mnogozubi grabežljivac".

Naučnici su također u Zimbabveu iskopali fosil dinosaurusa za koji se smatra da datira od prije otprilike 201 do 252 miliona godina. Istraživači smatraju da se radi o najstarijem fosilu otkrivenom u Africi.

Također, ljudski fosil, za koji se procjenjuje da je star 1,4 miliona godina, pronađen je na lokalitetu arheoloških iskopavanja Atapuerca u blizini grada Burgosa na sjeveru Španije. Stručnjaci tvrde da je ovaj fosil najstariji ljudski fosil otkriven na evropskom kontinentu.


Najstariji fosil predatora

Dva nova otkrića zabilježena su u arheološkim iskopavanjima u Velikoj Britaniji, a pronađeni su ostaci "najvećeg kopnenog dinosaurusa u Evropi ikada" i najstarijeg fosila predatora.

U jednoj od ovih ekspedicija, paleontolozi su pronašli ostatke grabežljivca dužine veće od 10 metara i procjenjuje se da je živio prije oko 125 miliona godina. Kosti pronađene na jugozapadnoj obali ostrva Vajt (Wight) pripadaju dvonožnom dinosaurusu spinosauridu s krokodilskim licem.

Također, fosil za koji se vjeruje da je star oko 560 miliona godina pronađen je u Velikoj Britaniji, a naučnici tvrde da je preteča vrste "cnidarian/cnidaria", koja trenutno uključuje meduze. Dok ovaj fosil rasvjetljuje 20 miliona godina staru historiju grabežljivaca, fosil od 20 centimetara se također smatra prvim primjerom organizma sa pravim kosturom.

Paleontolozi u Argentini su otkrili do sada nepoznatu vrstu dinosaurusa "bez ruku", a ova nova vrsta dinosaurusa nazvana je "Guemesia ochoai". Paleontolozi su istakli da fosil dinosaurusa pripada porodici grabežljivaca "bez ruku" i jedini je takav pronađen u Argentini, a lobanja ove nove vrste je prilično mala.


U Italiji otkrivene 24 statue

U Toskani u Italiji su otkrivene 24 dobro očuvane drevne bronzane statue stare oko 2.300 godina. 

Statue, koje su izuzetno dobro očuvane zahvaljujući mulju na dnu bazena, pronađene su tokom iskopavanja u San Kaskiano dei Bagni (Casciano dei Bagni), gdje se nalaze termalni bazeni, a pripadaju periodu između 2. stoljeća prije nove ere i 1. vijeka nove ere. 

Među pronađenim statuama nalaze se i primjerci bogova i vladara iz grčke i rimske mitologije.


Prva amputacija u historiji

Jedno od značajnijih otkrića naučnika zabilježeno je na ostrvu Borneo u Južnoj Aziji.

Nakon analize ostataka prikupljenih iz zuba i skeleta pronađenog na ostrvu, utvrđeno je da je skelet star oko 31.000 godina i da je jedna noga skeleta odsječena.

Naučnici vjeruju da bi zbog svog oblika ova odsječena noga mogla biti prva amputacija u historiji.


Brod star 222 godine

U američkoj državi Florida nakon erozije obale pronađena je drvena olupina broda koja datira iz 1800-ih godina.

Dio broda, čija je veličina procijenjena na 25-30 metara, bio je pod pijeskom oko 200 godina, a na površini se pojavio nakon erozije obale uslijed uragana Ian i Nikol (Nicole).

Također, u regiji Sinajskog poluostrva u Egiptu otkriveni su ostaci hrama koji je pripadao Rimskom carstvu, koje je vladalo između 30. godine prije nove ere i 395. godine nove ere.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.