ZANIMLJIVI PODACI

Beograd na prvom mjestu u regionu: Koji bh. grad je najskuplji za život

Problem korupcije je okarakterisan kao veoma visok u našoj zemlji

Iza Sarajeva, Banja Luka kao najskuplja za život. PRINTSCREEN

Piše: E. Abaz

12.1.2023

Zbog inflacije, kriza i nestašice hrane život u određenim gradovim širom Evrope je izuzetno poskupio. 

Numbeo je sajt koji se bavi analizom dnevnih troškova širom svijeta, a na jednoj listi rangirani su gradovi na Balkanu. U pitanju je lista najskupljih i najjeftinijih gradova Evrope za 2023, na kojoj region možda nije pozicioniran visoko, ali kad se fokusira samo na taj dio Evrope, dobiju se zanimljivi podaci. Kako je navedno Beograd je trenutno najskuplji grad za život u regionu.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenam u restoranima i marketima, cijenama javnog prevoza, kirije, zdravstvene zaštite.

Utvrđeno je da je na zapadnom Balkanu najskuplji grad za život glavni grad Srbije Beograd, a on zauzima 186. mjesto u Evropi, a odmah nakon njega je Budva na 188 mmjestu, sljedeći je glavni grad Albanije, odnosno Tirana koja je194. mjesto. Troškovi života u Beogradu su na 42,5 posto u odnosu na troškove života u Njujorku, a u Tirani na 41 posto.

- Iako se Tirana smatra jeftinom za život sa stanovišta ostalih Evropljana, ona je skupa za lokalno stanovništvo i nivo dohotka. Sve veći troškovi i inflacija gurnuli su hiljade ljudi na ivicu siromaštva. Trenutno je polovina stanovništva ili u siromaštvu ili u riziku da u njega padne - piše Euractiv. 


Kvalitet života umjeren

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, sudeći prema sajtu Numbeo, kvaliteta života je umjerna. Na sajtu je moguće vidjeti nekoliko podjela koje doprinose kvaliteti života, poput indeksa sigurnosti u državi koji je naveden kao umjeren, dok je indeks kupovne moći i putovanja na posao nizak. 

Ono što je moguće još provjeriti jeste i nivo kriminala u državi, a prema sajtu on je umjeren. Dok je problem korupcije okarakterisan kao veoma visok.

Pozitivna stvar jeste i to da kompetencije ljekarskog osoblja su umjerene, s tim da je linija indexa prešla postotak od 50.


Index kriminala. NUMBO

Tuzla kao najbolja opcija

Ono što još ovaj sajt pokazuje jeste i to koji je grad u Bosni i Hercegovini najadekvatniji za život, tačnije najjeftiniji. Prema podacima sa sajta to je Tuzla, prije nje je Banja Luka, a prvo mjesto, ujedno kao najskuplji grad zauzima Sarajevo.

Kada je riječ o drugim gradovima u Evropi, na 234. mjestu je Priština, zatim Niš na 232..

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, je na 206. mjestu u u Evropi i skuplje je za život od Podgorice, Novog Sada, Skoplja i Banje Luke.

Sarajevo najskuplje za život. NUMBEO

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.