BEBE I MAME

Jesu li naučnici zaista pronašli način za rano otkrivanje autističkog spektra?

Avaz.ba

13.2.2018

Istraživanje je pokazalo 80-postotnu tačnost u predviđanju koje će dijete razviti simtpome, a koje ne.

- Jedno od 68 djece ima poremećaj iz autističnog spektra - kaže Hiter Kodi Hazlit (Heather Cody Hazlett), asistentica na Odjelu za psihijatriju Sveučilišta North Carolina.

Trenutno ne postoji medicinsko testiranje za rano dijagnosticiranje poremećaja iz spektra, što je dodatan problem jer se kod djece taj poremećaj može znatno bolje početi rješavati kad su djeca manja.

Umjesto toga, doktori danas moraju znalački ispitati ponašanje i razvoj djeteta, kako bi utvrdili imaju li autizam, odnosno neki od poremećaja iz autističkog spektra, pa su rezultati novijeg istraživanja iznimno pozitivni jer kažu da ipak postoje šanse otkriti rane znakove autizma, i to na mozgovima dojenčadi. Dakle, puno prije nego što se poremećaju mogu otkriti tokom djetetova razvoja (govora, ponašanja).

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu Sjeverna Karolina tokom 10 godina, a glavni cilj je bio da naučnicii pokušaju shvatiti šta se to tačno događa u mozgovima beba te zašto se kod nekih razviju simptomi autizma, a kod nekih ne.

Istraživački tim je prikupio i detaljno analizirao MR skenove mozga više od 500 beba i utvrdio da su mozgovi djece koji su razvili autizam mnogo veći od mozgova beba s normalnim razvojem, prenosi Index.

- Razlika u veličini mozga postala je još veća kad su djeca napunila dvije, odnosno tri godine i upravo je ta razlika u volumenu pokazala koja su djeca već počela razvijati simptome autističnog spektra - naglasila je Hiter Kodi Hazlit.

To je dobra vijest za što ranije otkrivanje razvoja simptoma iz autističnog spektra iako, naglašava Hiter Kodi Hazlit, procjene nisu bile 100 posto tačne.

Istraživanje su završili s 80-postotnom tačnošću pri utvrđivanju simptoma, odnosno predviđanju koje će dijete razviti simptome.

- Zato ćemo na ovom istraživanju raditi i dalje kako bismo dodatno dokazali naše tvrdnje te još bolje shvatili vezu između povećanog volumena mozga i simptoma autizma i autističnog spektra - naglasila je za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.