ISTRAŽIVANJE

Užasni rezultati: U dječijim pelenama pronađeni opasni spojevi

Podatak koji je dodatno zabrinuo roditelje je činjenica da su potencijalno štetne hemikalije pronađene čak i u onim pelenama koje su nosile oznaku "ekološke"

Vladajući su proizvođačima dali rok od 15 dana da iz pelena uklone spojeve potencijalno opasne za ljudsko zdravlje. Instagram

Avaz.ba

27.1.2019

Francuski naučnici nedavno su otkrili javnosti da su u jednokratnim dječijim pelenama pronašli tragove vrlo opasnih hemikalija. Riječ je o prvom istraživanju te vrste u svijetu.

Odmah po dobivenim rezultatima, vladajući su proizvođačima dali rok od 15 dana da iz pelena uklone spojeve potencijalno opasne za ljudsko zdravlje. Jedna od pronađenih hemikalija je i glifosat, herbicid koji je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila kao "vrlo vjerovatno kancerogen". 

Podatak koji je dodatno zabrinuo roditelje je činjenica da su potencijalno štetne hemikalije pronađene čak i u onim pelenama koje su nosile oznaku "ekološke".

Pronađeno je oko 60 različitih hemikalija, a neki od tih spojeva su već i zabranjeni u Evropskoj uniji. 

Inače, ovo je istraživanje trajalo dvije godine, provedeno je između 2016. i 2018., a testirali su čak 23 različite vrste dječijih pelena koje su se mogle nabaviti u Francuskoj. Iako nigdje nije javno navedeno u kojim su pelenama pronađeni ovi spojevi, istraživači su naglasili da je riječ o vrlo poznatim brendovima.

Francuska agencija za hranu, okoliš i medicinu rada Anses kaže da je detektirano više škodljivih spojeva u jednokratnim pelenama koje se mogu proširiti urinom i dospjeti u organizam u kontaktu s bebinom kožom.  

O cijelom slučaju oglasila se i francuska ministrica zdravstva Anjez Buzi (Agnès Buzyn), koja se sastala s predstavnicima proizvođača pelena. Ona je pozvala ljude da i dalje nastave koristiti pelene, ali je i priznala da rezultati istraživanja ne isključuju potencijalni dugoročni rizik te kaže da treba poduzeti sve da bi se zaštitilo djecu.

Rezultati su izazvali pomutnju i među proizvođačima pa su se "Pampers" i "Joone" već oglasili.

- Naše pelene su sigurne i uvijek su bile sigurne - tvrde u "Pampersu" te su istaknuli kako njihovi proizvodi ne sadrže nijednu tvar s popisa alergena koji je izdao EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.