ISTRAŽIVANJE

Stručnjaci tvrde da djeca piju sokove koji sadrže arsen i olovo

Testirano 45 sokova od jabuke, grožđa, kruške i njihove mješavine te su njihovi rezultati otkrili da čak 21 sok sadrži povišene nivoe teških metala

Čak u 74 posto slučajeva ta djeca sokove piju barem jednom dnevno.. instagram

Avaz.ba

5.2.2019

Istraživanje provedeno u saradnji s "Consumer Reportsom" otkrilo je da mnogi popularni sokovi sadrže potencijalno štetne količine arsena, kadmija i olova. 

Naime, nevladina organizacija za istraživanje i zagovaranje interesa potrošača testirala je 45 sokova od jabuke, grožđa, kruške i njihove mješavine te su njihovi rezultati otkrili da čak 21 sok sadrži povišene nivoe teških metala.

- Ono što zabrinjava je da čak i male količine, poput samo pola čaše soka dnevno, mogu imati štetne posljedice na razvoj djeteta - kaže voditelj ove istraživačke skupine Džejms Dikerson (James Dickerson).

Posebna anketa, također, provedena u sklopu "Consumer Reportsa pokazala" je da više od 80 posto roditelja koji imaju djecu stariju od tri godine s vremena na vrijeme djeci daje sokove. Štaviše, čak u 74 posto slučajeva ta djeca sokove piju barem jednom dnevno. 

No, ako ste se pokušali utješiti činjenicom da vaša djeca piju samo organske sokove, ovim istraživanjem nije utvrđeno da oni imaju išta manje metala od drugih sokova.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.