KORISNO

Tvrdnje naučnika: Dojenje ima nevjerovatne prednosti za majku

Osim što troši kalorije, dojenje može zategnuti srednji dio vašeg tijela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja

Mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon poroda u usporedbi s mamama koje nisu dojile. AP

N. V.

15.1.2023

Jedna od važnih prednosti dojenja za mamu je potrošnja kalorija, a naučnici su izračunali da se dobijenih 11 kilograma u trudnoći može izgubiti u šest mjeseci nakon poroda isključivo dojenjem.

Odluka o tome hoće li žena dojiti ili ne jedna je od najvažnijih stavova kada se porodi. 

Uz brojne prednosti za bebu, dojenje ima nevjerovatne prednosti za majku.

Jedna od tih važnih prednosti dojenja za majku je potrošnja kalorija. Ženske grudi zapravo postanu tvornica mlijeka tokom trudnoće, a svoju proizvodnju počinju 24 sata nakon porođaja. 

Oko 30 grama majčinog mlijeka sadrži više od 20 kalorija, a beba koja se samo hrani majčinim mlijekom prosječno konzumira 700 grama mlijeka na dan tokom prvih šest mjeseci života. Zvuči zbunjujuće?


Dojenje nosi mnogo prednosti. AP

Prosječno to znači da dojilja potroši 500 dodatnih kalorija na dan. Ta brojka je veća ako dojenče jede više ili je manja ako ima smanjeni apetit.

Dodatno trošenje kalorija obično dovodi do vidljivog i brzog gubitka kilograma u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. 

Jedno istraživanje pokazalo je da nove mame koje doje izgube dvostruko više kilograma u prvoj godini nakon poroda u usporedbi s mamama koje nisu dojile - 4,9 kilograma u odnosu na 2,17 kilograma.

Međutim, to nije sve što se tiče kalorija i dojenja. Osim što troši kalorije, dojenje također može zategnuti srednji dio vašeg tijela zahvaljujući oksitocinu, hormonu koji se oslobađa tokom dojenja. Oksitocin uzrokuje kontrakcije maternice, a jako je koristan tokom trudova.

Nakon poroda, oksitocin koji se oslobađa tokom laktacije pomaže kod smanjivanja maternice na veličinu prije trudnoće. 

Također, novi dokazi pokazuju da žene koje doje imaju nižu stopu kardiovaskularnih bolesti, ginekoloških karcinoma, pa čak i dijabetesa u usporedbi s majkama koje nisu dojile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.