SAZNAJTE

Razlike u trudnoći ovisno o tome nosiš li curicu ili dječaka

Spol djeteta određen je već u trenutku kad si zanijela

Određeno pri začeću. Printscreen

M. Z.

3.2.2023

Priče i mitovi starijih ljudi obiluju teorijama za predviđanje spola u trudnoći. Pa se tako, naprimjer, kaže da će ti djevojčica ukrasti ljepotu, dječak će učiniti da ti kosa brže raste, djevojčica će te učiniti emocionalnom, a dječaci će te učiniti agresivnom

Spol djeteta određen je već u trenutku kad si zanijela iako u prvim sedmicama razvoj dečka ili curice protječe sasvim jednako. Naime, naraste izbočina iz koje se kasnije razvije penis ili klitoris.

Majčinski serum

Postoji puno različitih teorija o tome "kako reći hoće li trudnica imati dječaka ili djevojčicu", ali jedna stvar koju ljekari zasigurno znaju jest da u drugom i trećem tromjesečju žene trudne s djevojčicama pokazuju više nivoe hormona poznatog kao majčinski serum HCG (MSHCG), humani korionski gonadotropin - hormon koji je odgovoran za drugu liniju na kućnom testu trudnoće, nego žene trudne s dječacima.

Nova istraživanja sada sugeriraju da se takve hormonalne razlike pojavljuju manje od tri sedmice nakon začeća, navodi ''Human Reproduction''.

Juval Jaton (Yuval Yaron) iz Genetskog instituta u Medicinskom centru u Tel Avivu i njegovi kolege pratili su 347 trudnoća postignutih in vitro oplodnjom. Istraživači su testirali nivoe hormona HCG u periodu između 14 i 20 dana nakon oplodnje te su otkrili neke razlike već 16. dana.

Nakon tri sedmice žene koje su nosile djevojčice pokazale su nivo hormona za 18,5 posto viši od onih koje nose dječake, bez obzira na faktore kao što su prethodna trudnoća ili dob majke.

Nadalje, mučnina (trudnička hiperemeza ili hiperemeza gravidarum) nešto je češća u trudnoći u kojoj je žena trudna s djevojčicom, što bi moglo biti uzrokom već spomenutog višeg nivoa HCG hormona.

Nivo estrogena

U trudnoći ima i puno drugih hormona koji utječu na trudnice, bez obzira na spol fetusa. Mnogi vjeruju da, kada su žene trudne s djevojčicom, nivoi estrogena su viši, no tu informaciju ne podržava većina studija. Zapravo, nivo estrogena za vrijeme trudnoće u stalnom je porastu, bez obzira na spol fetusa, iako ženski plodovi pokazuju veću koncentraciju estrogena u amnionskoj tekućini početkom drugog tromjesečja.

Testosteron u krvotoku majke slijedi sličan obrazac, polako se povećavajući tokom trudnoće, te ne daje striktne naznake o spolu djeteta.

Međutim, razlike su zabilježene u nivoima estrogena u krvi majke. U jednoj skandinavskoj studiji nivo estrogena u prvoj polovici trudnoće bio je oko 9% viša kod trudnica sa ženskim djetetom, a nivo progesterona niži u drugom tromjesečju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.