DOBRE STRATEGIJE

Kako pomoći mlađem i starijem djetetu da se bolje slažu

Ponekad se mlađa i starija braća i sestre ne slažu tako lijepo kao što roditelji priželjkuju

Neka budu i prijatelji. Printscreen

M. Z.

6.2.2023

Ponekad se mlađa i starija braća i sestre ne slažu tako lijepo kao što roditelji priželjkuju. Pročitajte neke strategije koje će pomoći mališanima da budu više bliski jedni s drugima

Izgleda da roditelji uvelike mogu utjecati na pozitivnu igru i povezanost između svoje djece, čak i kada je jedno od njih impulzivno. "Već i dvogodišnje dijete može naučiti kako poštovati tuđe osjećaje, kako slušati drugu osobu i kako zajednički doći do rješenja problem", objašnjava Adele Faber, autorica knjige "Siblings Without Rivalry". Ona savjetuje roditelje da slijede neke od ovih smjernica kojima će pomoći braći i sestrama da se bolje slažu jedni s drugima:

 Usadite manire

Mnogo roditelji često opravdavaju ponašanje svog mlađeg djeteta opravdavajući se kako je dijete maleno i još ne zna kako se ponašati pristojno. "Time roditelji samo potiču mlađe dijete da vjeruje kako ima potpunu slobodu i starije dijete se osjeća ogorčeno", govori Adele.

Umjesto da prelazite preko ''lošeg'' ponašanja, usmjerite svoje dijete da bude više obazrivo i pristojno. Nježno ga podsjetite da ne uzima igračke i pokažite strpljenje govoreći rečenice poput: "Tvoja sestra se sada igra legićima, no moći ćeš se i ti igrati kad ona završi." Čak i ako je vaše dijete još maleno i u potpunosti ne razumije vaše riječi, razumjet će vaš ton.

Bratski i sestrinski timski rad

Budući da se braća i sestre često takmiče za vašu pažnju, omogućite im što više situacija u kojima mogu postati partneri. "Bilo što zbog čega se mlađe dijete osjeća uključeno, a starije dijete se osjeća kao zaštitnik - pomaže učvrstiti njihov odnos", objašnjava Adele. Kada mlađem djetetu treba pomoći obuti cipele, uputite ga prema starijem djetetu, naprimjer: "Pitaj Damira, njemu jako dobro ide obuvanje cipela." Time ohrabrujete mlađe dijete da vjeruje svojem starijem bratu ili sestri, a starije dijete se osjeća važno i sposobno.

Još jedna ujedinjujuća taktika koja se preporučuje: "Možete pitati svoje mališane da probaju pospremiti igračke prije nego što kuhinjski timer zazvoni. Za to vrijeme ih ohrabrujte i navijajte i na taj način im pokažite da su odličan tim."

Ne ciljajte uvijek na jednakost

Samo zato jer želite biti pravedni prema svojoj djeci ne znači da ih trebate tretirati u potpunosti jednako. "Mlađe i starije dijete imaju drugačije razvojne sposobnosti, potrebe i želje", govori dječiji psiholog Jan Druker (Drucker). Suprotstavite se nagonu da dopustite mlađem djetetu da vozi bicikl starijeg djeteta ili da duže ostane budno jer će možda propustiti zabavu. Umjesto toga, naprimjer, pročitajte priču mlađem djetetu dok je starije u školi tako da se mlađe dijete ne osjeća zapostavljeno.

Poštujte njihove stvari

Tjerajući starije dijete da dijeli svoje najdraže stvari s mlađim djetetom može stvoriti osjećaj nesigurnosti i učiniti ga ogorčenim na mlađeg brata ili sestru. "Iznimno je važno da djeca imaju neke stvari koje su samo njihove i ne dijele ih s braćom i sestrama", govori Adele. Praktično rješenje za takve situacije je nabaviti dvije kutije ili košare u kojima će biti odvojene stvari. Na taj način dijete će znati da je jedna kutija samo njegova, a druga samo sestrina ili bratova.

Vaša djeca već moraju dijeliti vašu pažnju i mnoge druge stvari jedni s drugima. Pružite li im na ovaj način malo kontrole, pomažete im da osjećaju više samopouzdanja i manje konkurencije.

Neka igre započnu!

Pronađite aktivnosti u kojima mlađe i starije dijete mogu učestvovati zajedno. To mogu biti i svakodnevne igre poput toga da vaše starije dijete bude ''knjižničar'', ''blagajnik'' ili ''ljekar'', a vaše mlađe dijete posuđuje knjige, kupuje stvari ili je pacijent. "Čak i ako mlađe dijete u potpunosti ne može razumjeti scenarij igre, uživat će u pažnji starije sestre ili starijeg brata", objašnjava dr. Druker.

Nadgledajte ove igre kad god možete kako bi bili sigurni da atmosfera ostaje prijateljska i budite spremni na rješavanje konflikata kao i na preusmjeravanje igre. S druge strane, pružite djeci priliku da prvo sami probaju doći do rješenja problema i s vremenom će njihova interakcija i odnos postajati sve dublji i čvršći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.